Majstr Martin Hrbáč: Jako primáš si musíte umět i zařvat

19. březen 2019

Martin Hrbáč je známý horňácký houslista a zpěvák a dlouholetý primáš Horňácké cimbálové muziky, kterou v roce 1966 založil. Díky komu se jako samouk naučil hrát na housle?

„Měl jsem veliké štěstí, že jsem se narodil na Horňácku v Hrubé Vrbce, na jejím horním konci a ještě u Hrbáčů,“ říká hrdě Martin Hrbáč na úvod rozhovoru.

Dva primáši - dvě generace. Martin Hrbáč a Petr Mička

Co je vlastně na oblasti Horňácka tak speciálního? Podle slov Petra Mičky to je výjimečný charakter krajiny. „Ten obdivovali kumštýři od skladatelů, přes literáty až po výtvarníky. Lidé tu byli nadaní, byť byl kraj chudý a izolovaný. A právě ta izolace přispěla k tomu, že se tam projevy tradiční lidové kultury udržely v takové formě, v jaké jsou.“

Martin Hrbáč i Petr Mička jsou oba primáši svých muzik. „Musíte pochopit povahy muzikantů, člověk musí umět zařvat. Vždycky jsem ale měl muzikanty, kteří mě poslouchali a podrželi mě, když bylo potřeba,“ vysvětluje Hrbáč a Mička dodává: „Je důležité, aby si lidé rozuměli charakterově i hudebně.“

Hrubá Vrbka

Začátkem letošního roku oslavil cenami ověnčený hudebník významné životní jubileum. Proto se bude 24. března ve Veselí nad Moravou řádně slavit. V kině Morava totiž vystoupí Martin Hrbáč společně s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů (BROLN), horňáčtí regionální interpreti a spousta dalších. Součástí koncertu bude i uvedení CD, které připravil Český rozhlas Brno ve spolupráci s vydavatelstvím Indies Happy Trails právě ku příležisti 80. narozenin Martina Hrbáče. CD bude obsahovat nevydané rozhlasové nahrávky Martina Hrbáče s BROLNem, kterému se tímto splní jedno přání. Záznam z koncertu uslyšíte také na vlnách Českého rozhlasu Brno.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio