Makovec

V Apetýtu vás zveme do světa sladkých dobrot. Dnes si pochutnají zvláště ti, kteří mají rádi vláčný makovec.

V kuchyni se dá mák využít různě. Například jako náplň do buchet nebo jako posypka. Konzumovat se dá syrový i tepelně upravený. A pokud ho pomelete, lépe se vám pak při jeho konzumaci do těla vstřebají živiny a vitamíny.

Co potřebujete?

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka (může být i trošku více)
  • 1 hrnek mletého máku (když dáte o něco více, nic se nestane)
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1/4 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • špetku soli

Postup:

  1. Nejprve rozšleháme mléko s vejci.
  2. Následně přidáme ostatní přísady a dobře promícháme.
  3. Pozor, mouku dopředu smícháme s práškem do pečiva.
  4. Poté vymažeme a vysypeme dortovou formu nebo formu na sekanou a celé těsto do ní vylijeme. (Případně formu vyložíme pečicím papírem.)
  5. Pečeme asi 45 minut.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.