Malé králíčky zkontrolujte hned po narození, radí chovatel

6. duben 2023

Někteří chovatelé zastávají názor, že po narození králíčat by se do hnízda vůbec nemělo zasahovat, dokud z něj malí králíčci sami nevylezou. Roman Lang z Českého svazu chovatelů to vidí opačně.

„Hned po narození mláďat kontroluju, jestli jsou všechna zdravá a kolik jich je. Někdy je třeba i upravit kotec. Obvykle se nám kotí víc samic najednou. Když jedna má třeba deset mladých a druhá pět, králíčata podložím,“ objasňuje důvody bezodkladné prohlídky čerstvě narozených králíků Roman Lang, chovatel a odborník v oblasti krmiv pro zvířata z Blovic.

Po této kontrole už podle něj skutečně není nutné do hnízda sahat. Kdyby některé mládě uhynulo, chovatele by upozornil zápach. „Když zvíře uhyne, musí se odstranit, zápach je spolehlivým vodítkem,“ říká blovický odborník. Asi 20 dní po porodu by už králíčci měli z hnízda vyhopkat a začít jevit zájem o krmivo.

Nadaného králíka chová Jiří Kočár ve venkovním výběhu

Kotiště má své klady i zápory

Pokud jde o kotiště, Roman Lang není jejich propagátorem, ani je nezavrhuje: „Osobně kotiště nepoužívám. Nicméně když vezmeme v úvahu, jak králík funguje v přírodě, je vlastně v noře. V kotišti má samice klid. Jeho největším nebezpečím je vlhko, musí být odvětrané. Viděl jsem i kotiště s otevřeným vrškem.“

Na klid samice před porodem klade chovatel velký důraz. „Základem je kotec předem vyčistit, dostatečně nastlat a samici tam umístit asi měsíc před porodem. Dřív jsem ji tam nechával kratší dobu, ale uvědomil jsem si, že zvíře je zvyklé na svůj prostor. Jestliže chceme, aby se samice kotila v klidu, bez stresu, musí mít čas se s kotcem seznámit a označkovat si ho.“

Spustit audio