Malé obce mohou žádat o dotaci až 130 tisíc korun na udržení prodejen potravin

12. říjen 2022 15:09

O státní dotaci na provoz mohou žádat venkovské obchůdky v obcích, nebo obecních částech, do tisíce obyvatel. Pro mnohé z nich je to jediná možnost, jak se udržet.

Čtěte také

Majitelé malých venkovských obchodů v Libereckém kraji můžou žádat o příspěvek na provoz. Vesnické prodejny jsou často jedinou možností hlavně pro starší lidi, kteří nemají auto, jak si obstarat základní potraviny a další zboží.

Ze státního programu Obchůdek 2021+ mohou jejich provozovatelé v obcích do tisíce obyvatel získat až 130 tisíc korun. Jednou z vesnic, které to pomůže prodejnu udržet, jsou i Kunratice ve Frýdlantském výběžku.

Pokud by tamní prodejna nebyla, pro obyvatele by to představovalo určitou komplikaci. „Autobusy samozřejmě přes naši obec jezdí, ale tahat se s taškami s nákupem z Frýdlantu, zvláště pro ty starší občany, bývá složité,“ vysvětlil nezávislý starosta Kunratic Milan Götz.

Majitelka prodejny v obci Miroslava Hrdinová vede obchod se svou sestrou už 16 let. O dotaci žádala už v roce 2021 a letos ji chce zopakovat. Žádost ale představuje pro obchodníky nemalou administrativní zátěž, a ne každý je ochoten ji podstoupit. „Je to malinko náročnější, především dát dohromady všechny doklady. (…) Ale vyplatí se to,“ potvrzuje starosta Götz.

Na udržení vesnických obchůdků dá stát v roce 2022 4 miliony, Liberecký kraj tuto částku navýšil o 400 tisíc. Maximální částka, o kterou mohou obce požádat, je 130 tisíc.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související