Malé prodejny se potýkají s problémy. Některé obchodníky drží nad vodou prodej přes internet

27. listopad 2020

Namísto tržeb propad a nejistota. Tak by se dala shrnout současná situace majitelů malých obchodů, které by normálně touto dobou byly plné zákazníků shánějících vánoční dárky. Místo toho ale zlatnictví, knihkupectví nebo třeba hračkářství kvůli koronavirovým opatřením zejí prázdnotou. Některé nad vodou drží alespoň prodej na internetu.

„Zamotáváme, balíme, do krabic a čekáme na kurýrní služby,“ popisuje pracovnice hodinářství a zlatnictví v centru Olomouce mají poměrně napilno, přestože prodejna je zavřená. Zboží si teď zákazníci objednávají online. Samotný eshop přesto zdaleka nenahradí tržby z běžného provozu.

„Kdybychom neměli e-shop, tak jsme na nule a nedovedu si představit, co by se dělo dál,“ potvrzuje majitel klenotnictví Vlastimil Nesvadba. Ne všude ale internetový prodej funguje ideálně. Příliš se neosvědčil například Zdeňku Chumchalovi, který provozuje knihkupectví „Vzhledem k tomu, že nejsme žádná velká firma, nemáme ty obchodní marže zavedené tak, jak je mají zavedené knižní domy, nejsme schopni poskytovat nějaké razantní slevy. E-shop tak není ani na udržení provozních nákladů,“ popisuje knihkupec.

Zdeněk Chumchal  doufá, že dosáhne alespoň na podporu od státu z programu Covid nájemné. O tu se přihlásila i majitelka hračkářství a papírnictví Šárka Vachutková. Už jen podání žádosti ale podle ní nebylo zrovna jednoduché. „Ze všech žádostí, které jsme do dnešního dne vyplňovali a posílali, je tato nejnáročnější a nejkomplikovanější. Měli jsme s tím malinko problém,“ popisuje Vachutková.

Všichni prodejci se ale shodují, že ze všeho nejvíc by jim pomohlo znovuotevření obchodů. Podle protiepidemického systému ministerstva zdravotnictví to bude možné ve chvíli, kdy Česko oficiálně přejde na stupeň 3. O tom bude vláda rozhodovat v neděli.

Spustit audio