Malíř a spisovatel Váchal vytvořil komiksový Cestopisák. Dnes se můžete vydat po jeho stopách

30. květen 2019
Česko – země neznámá

Kdo má rád přírodu a zároveň i umění, může to spojit dohromady a vydat se na pěší výlet z Litomyšle v Pardubickém kraji do Žďárských vrchů na Vysočině. A to ve stopách grafika, spisovatele, mystika a knihtiskaře Josefa Váchala. Ten v roce 1921 stvořil jeden z nejstarších českých komiksů s názvem Cestopisák. Obrázkovou knihu, ve které humorně popsal své putování s přáteli.

Po téměř sto letech Cestopisák aneb Vandrovní knížka Josefa Váchala znovu ožila. Tam, kde se zrodila. V Portmoneu, dnešním muzeu Josefa Váchala v Litomyšli. Díky spolupráci tamního regionálního muzea a Památníku národního písemnictví si do 7. července můžete v Portmoneu prohlédnout originál nevšedního historického komiksu a všechny jeho obrázky. A také vám tam poradí, jak a kudy se vydat po stopách hlavních hrdinů.

Josefa Váchal vytvořil Cestopisák v domě svého přítele, litomyšlského knihtiskaře Josefa Portmana. Bylo to v době, kdy mu na zakázku zdobil stěny jeho domu, dnešního Portmonea. V srpnu 1921 se Váchal vydal se svojí přítelkyní Annou Mackovou a Josefem Portmanem na pěší čtyřdenní výlet na Vysočinu. A příběh společného putování zachytil na svých kresbách, které ještě doplnil vtipným a satirickým textem. Daroval ho Josefu Portmanovi. Dnes je originál knihy součástí sbírek Památníku národního písemnictví.  

Z Litomyšle až do Žďáru nad Sázavou

Josef Váchal popsal neopakovatelnou atmosféru výpravy, a to den po dni. „Cesta vedla přes Poličku do Jimramova, to byl první den. Další den Váchal, Macková a Portman pokračovali k Novému Městu na Moravě, kde se zastavili u malíře Karla Němce, potom jeli vlakem do Žďáru nad Sázavou a došli až do Škrdlovic. Ze Škrdlovic pak vyrazili dál na Rychmburk a poslední den se přes Košumberk a Luži vrátili do Vysokého Mýta, odkud pokračovali do Litomyšle už vlakem,“ popisuje jejich cestu kurátorka Portmonea Hana Klimešová.

Pro váchalology, zdatné cestovatele a další dobrodružství chtivé zájemce připravilo Regionální muzeum v Litomyšli „Putování ve stopách Josefa Váchala, Anny Mackové a Josefa Portmana“. Začíná a končí v Portmoneu. Za čtyři dny poutníci ujdou bezmála 140 kilometrů a dvakrát se cestou svezou vlakem.

Na podzim loňského roku Hana Klimešová a její dva kolegové sami nejprve „otestovali“ trasu výletu. „Cestu i místa, kde trojice poutníků přespávala, jsme našli, ale jejich trasu jsme pro dnešní cestovatele museli trochu upravit. Váchal s přáteli totiž putoval po hlavních silnicích, což už dnes z hlediska provozu není dost dobře možné,“ dodává kurátorka.

Cestovatele v muzeu vybaví znalostmi o trase i poutním pasem, do kterého mohou cestou sbírat razítka a psát si zážitky. A doporučí jim i ubytování a upozorní na možná úskalí. Je ale potřeba se na cestu připravit předem a vyzvednout si instrukce o den dřív, aby poutníci mohli vyrazit brzy ráno. „Letos bude Putování s cestovatelským pasem možné jen do 7. července, a to kvůli rekonstrukci Portmonea, která potrvá do příští sezóny,“ upozorňuje Hana Klimešová.  

Tajemný dům na Záhradi

Přízemní domek v ulici Terézy Novákové v Litomyšli působí zvenku docela obyčejně. Když ale do Portmonea vstoupíte, ocitnete se ve světě fantazie, barev, tajemna a mystiky. Zdi a strop dvou místností vyzdobil Josef Váchal svéráznými malbami, které jsou na první pohled směsicí různých námětů a malířských stylů. A odkazují i na jiná Váchalova díla.

Rukopis malíře, grafika a tiskaře Josefa Váchala je jedinečný. Už v roce 1920 si toho byl vědom litomyšlský úředník, tiskař a bibliofil Josef Portman. Oslovil Váchala, aby mu prodal svoje práce a také ho požádal, aby mu vymaloval dům na litomyšlské Záhradi. Josef Váchal, tehdy ještě nedoceněný umělec, práce v Portmoneu dokončil v roce 1924. Sám také ve své knize Krvavý román dům poprvé nazval Portmoneem.

Na stěnách Portmonea si můžete prohlížet krajinu a zároveň nespočet roztomilých i méně pozitivních čertů a duchů. Josef Váchal se tu obrací k motivům křesťanské ikonografie, na druhé straně ale také orientální nauky. Přesto má výzdoba Portmonea svoji logiku, je odrazem zvláštního Váchalova vidění světa. V interiéru uvidíte také unikátní dřevěný nábytek, který Josef Váchal pro Josefa Portmana vyřezal a vyzdobil.    

autor: BRA
Spustit audio