Manžel Koller a Wittemberští skaláci. Povídky současného maďarského spisovatele Lászla Darvasiho

20. duben 2024

Darvasi vypráví příběhy obyčejných lidí. Odehrávají ale ve světě, který je houštinou legend a surrealistických obrazů. Jeho prózy jsou psané jazykem na pomezí beletrie a publicisticky, který je plný mystiky a magického realismu. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Manžel Koller
Účinkuje: Jan Holík
Připravil: Jiří Vondráček
Překlad: Milana Navrátila
Režie: Natália Deáková
Natočeno: 2012
 
Wittemberští skaláci
Účinkuje: Vasil Fridrich
Připravil: Jiří Vondráček
Překlad: Milan Navrátil
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: 2010

Básník, spisovatel, dramatik, novinář, redaktor a učitel László Darvasi (*1962) patří k nejvýraznějších současných maďarských prozaikům. V letech 1990 až 1998 byl redaktorem časopisu Pompeji, v současné době spolupracuje s maďarským týdeníkem Život a literatura. Jeho povídky vybíráme ze sbírky Nejsmutnější kapela na světě, která byla v roce 1996 oceněna britskou Book of the Year Prize.

Manžel Koller

Příběh o staré nevlídné tetce Viole a středoškolském profesorovi Gézovi Kollerovi, zahořklém muži bez humoru. Příběh o nenaplněnosti a touze, o podivném sblížení dvou osamělých lidí, kterým se povede vystoupit ze svých zakonzervovaných životů. I přes rozdílnou věkovou hranici se vydají na krátkou podivuhodnou cestu a najdou skutečný smysl života.

Wittemberští skaláci

Město provázené nekončícím rámusem, výbuchy a stoupajícími mračny prachu, jehož obyvatelé jsou navyklí na každodenní ruch přicházející od blízké hory, jednoho dne ztichne. Něco se stalo, skaláci přestali pracovat. Všechno známé se v tom okamžiku mění, ulice a město ožívá svými vlastními zvuky, kterým jakoby i obvykle hlučná skála naslouchala. A na tomto pozadí se odehrává příběh otce a syna provázený vůní květů mandloní.

 

Spustit audio

Související