Marián Podola toužil po zážitkové kuchyni, restauraci si otevřel ve švýcarském Zermattu

Vyrostl v Jeseníkách pod Pradědem, chodil do sportovní školy, dlouho pobýval v Londýně, kde se vypracoval na kuchaře profesionála. „Druhou polovinu profesního života jsem chtěl prožít v horách a vybral jsem si Alpy,“ říká rodák z Bruntálu Marián Podola.

V 17 letech odjel stopem do Řecka a už se nevrátil. Začal vařit a zamířil do Itálie, Francie, Austrálie a Velké Británie. Pracoval v michelinských kuchyních u Ramsayho a Hestona Blumethala. Stal se z něj vyhledávaný nájemný kuchař, měl dokonce tři agenty.

„Moje záliba a vášeň je ve vaření a ve sdílení dobrého jídla,“ prohlašuje. Filozofie jeho podnikání je jasná – méně je více a v jednoduchosti je krása. Zakládá si na dobrém produktu a jednoduchosti přípravy. Vychází z přání klientů, kteří chtějí vědět, co jedí a pijí.

Marián Podola je nejen kuchař, ale také nadšený barista a brewista. Mrzí ho, že je káva restauracích až na druhé koleji, že jde o stále ještě opomíjenou součást gastronomie. Proto se jí začal věnovat. Provozuje nejvýše položenou pražírnu v Evropě Zermatt Kaffe Rösterei a prohlašuje: „Kávový servis může být stejně hodnotný jako vinný nebo servis jídla.“

autor: voj
Spustit audio