Marián Podola toužil po zážitkové kuchyni, restauraci si otevřel ve švýcarském Zermattu
Vyrostl v Jeseníkách pod Pradědem, chodil do sportovní školy, dlouho pobýval v Londýně, kde se vypracoval na kuchaře profesionála. „Druhou polovinu profesního života jsem chtěl prožít v horách a vybral jsem si Alpy,“ říká rodák z Bruntálu Marián Podola.
V 17 letech odjel stopem do Řecka a už se nevrátil. Začal vařit a zamířil do Itálie, Francie, Austrálie a Velké Británie. Pracoval v michelinských kuchyních u Ramsayho a Hestona Blumethala. Stal se z něj vyhledávaný nájemný kuchař, měl dokonce tři agenty.
„Moje záliba a vášeň je ve vaření a ve sdílení dobrého jídla,“ prohlašuje. Filozofie jeho podnikání je jasná – méně je více a v jednoduchosti je krása. Zakládá si na dobrém produktu a jednoduchosti přípravy. Vychází z přání klientů, kteří chtějí vědět, co jedí a pijí.
Marián Podola je nejen kuchař, ale také nadšený barista a brewista. Mrzí ho, že je káva restauracích až na druhé koleji, že jde o stále ještě opomíjenou součást gastronomie. Proto se jí začal věnovat. Provozuje nejvýše položenou pražírnu v Evropě Zermatt Kaffe Rösterei a prohlašuje: „Kávový servis může být stejně hodnotný jako vinný nebo servis jídla.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka