Mariánské Lázně přispějí nemocnici více na provoz pohotovosti

17. červenec 2017

Zastupitelé Mariánských Lázní schválili zvýšení příspěvku pro nemocnici na provoz lékařské pohotovosti a chirurgické ambulance s prodlouženou ordinační dobou. Původně domluvený dvoumilionový příspěvek se město zavázalo zvýšit až o 1,6 milionu korun - podle ztráty, která nemocnici z provozu pohotovosti vyplyne.

Pokud by zastupitelé s přidáním peněz nesouhlasili, byla nemocnice připravena provoz pohotovosti opět pozastavit. Spolu s příspěvkem od Plzeňského a Karlovarského kraje by peníze od města měly nemocnici pokrýt mzdové náklady na provoz obou pohotovostí ve výši 6,8 milionu korun.

„Věříme tomu, že to povede k finanční stabilitě naší nemocnice. Na rok 2018 je nemocnice ochotná naprosto seriózně jednat o prodloužení ordinační doby obou pohotovostí. Klíčový je pro nás dostatek personálu a samozřejmě finanční pokrytí," řekl jednatel nemocnice Zdeněk Zvoníček.

Čtěte také

Zastupitelé schválili také vznik komise, která by se měla zabývat právě včasným nastavením podmínek smlouvy pro rok 2018. Cílem města je v ideálním případě dosáhnout čtyřiadvacetihodinové pohotovosti. Jednání zastupitelů provázely emoce, předložený návrh usnesení ale nakonec jednohlasně schválili.

Dohody se podařilo dosáhnout poté, co dlouhodobé napětí mezi městem a nemocnicí při jednání o finanční podpoře vyústilo v pozastavení provozu pohotovosti 1. července. Provoz se 5. července podařilo obnovit. Obě služby jsou nyní opět k dispozici ve všední dny od 07 do 21 hodin a o víkendu od 9 do 21 hodin.

Za první polovinu letošního roku ošetřila nemocnice na lékařské pohotovosti zhruba 500 pacientů. Chirurgická ambulance ošetřila celkem přes sedm tisíc lidí, z toho 2 500 v prodloužené ordinační době.

zdroj: ČTK
Spustit audio