Markéta Regecová před 20 lety vysoudila miliony za svoji parcelu pro průmyslovou zónu v Hranicích. Dnes je zřejmě nejbohatší kadeřnicí v republice

Jméno mladé kadeřnice Markéty Regecové z malé vesnice u Hranic před dvaceti lety obletělo celou republiku. Začala se soudit o svou hektarovou parcelu, která se nacházela uprostřed pole, kde měla stát nová továrna na výrobu barevných obrazovek. Jako jediná z desítek vlastníků nepřistoupila na nabízenou cenu. Čelila tlaku úředníků, politiků i policie. 

Průmyslová zóna v Hranicích

Společnost LG Philips po 10ti letech daňových prázdnin v Hranicích zkrachovala, Markéta Regecová ale dál ve svém malém kadeřnictví v nedalekých Drahotuších stříhá své zákazníky.

Kadeřnických služeb Markéty Regecové už více než deset let pravidelně využívá i paní Hanka. „Jsem spokojená i s účesem i s barvou,” chválí si zákaznice. Markéta Regecová právě míchá barvu a tvrdí, že si na žádné VIP klienty nepotrpí. A to i přesto, že se o ní říká, že je nejbohatší českou kadeřnicí.

Slavnou a bohatou se Markéta Regecová stala díky svému pozemku. Nelíbilo se jí, že město parcely pro budoucí průmyslovou zónu vykupuje za rozdílné ceny a jako jediná smlouvu nepodepsala. Čelila nátlaku úředníků, politiků i policie. „Dokázala se vzepřít těm mocným tehdy. Kromě místního zastupitelstva a starosty města za ní byl náměstek policejního prezidenta, tehdejší premiér Zeman říkal, že chce více Philipsů a méně Regecových,” vzpomíná historik Jiří Nebeský. Soud nakonec její nároky uznal. Vysoudila miliony. „Ten moment toho konfliktu drobného občana, který má sice právo na své straně, ale je těžké ho prosadit, si myslím, že je příznačný pro začátek 21. století,” dodává Nebeský.

Průmyslová zóna v Hranicích

Společnost LG Philips barevné obrazovky v Hranicích vyráběla 10 let. Poté zkrachovala. Dnes v průmyslové zóně působí 13 firem, které zaměstnávají 2 tisíce lidí. „I spousta mých zákazníku pracuje v CT parku, takže já sem ráda, že oni mají práci a pak můžou využit mých služeb,” uzavírá s úsměvem Markéta Regecová.

autor: kra
Spustit audio