Maroš Kramár: Dcera Tamara studuje neurovědu, aby pochopila svého bláznivého tatínka

30. březen 2022

Slovenský herec a moderátor strávil 23 let ve slovenském Národním divadle a je hojně obsazovaný také v Česku. Mimo jiné už 13. rokem provází diváky televizním pořadem Zázraky přírody.

Fanoušci Maroše Kramára si teď musí zvyknout na jeho novou vizáž. Herec využil konce natáčení seriálu Slunečná a nechal se ostříhat nezvykle na krátko. Po dobu natáčení totiž výraznější úprava nebyla možná. Nový účes ale není dílem nějakého vyhlášeného vizážisty. „Já jsem šel do kadeřnictví v jednom obchoďáku a tam měli takový ten plakát s moderními účesy. Vlna nahoře a úplně vystříháno nad ušima, nic takového jsem v životě neměl, tak jsem to zkusil,“ přibližuje vznik nezvyklé změny. Názory okolí na jeho nový vzhled se poněkud liší. Některé fanynky mu píší, že omládl, jiné mu radí vrátit se k původní podobě.

Rozdělení Československa považuje za divné

Často se říká, že když někdo radikálně změní účes, mění také něco ve svém životě. Zásadní zvrat nebo výrazná změna v životě Maroše Kramára sice nenastaly, ale i jeho ovlivnilo období covidové epidemie, kdy nemohl hrát. „My jsme nehráli vlastně dva roky. Ze začátku mně to hrozně chybělo, ale ke konci už mě to začalo i bavit. Já jsem měl předtím i 20 představení měsíčně a skoro každý den v jiném městě. Takže najednou jsem si zkusil, jaký to je být každý večer doma, jít na procházku se psem, večer nikam nespěchat a pustit si televizi. Jsem teď v takovém divném rozpoložení. Práce není až tolik, ale na druhé straně, když přijde, tak jsem nervózní z toho, že musím někam jet.“

Maroš Kramár s dcerou Tamarou

Nedostatek práce mu ale nehrozí. Jako herec a moderátor dostává mnoho nabídek z rodného Slovenska i z Česka. Možná i proto se stále považuje za Čechoslováka. „Narodil jsem se v Československu. Studoval jsem v Brně, hrál jsem v Čechách i na Slovensku. Mám hrozně moc kamarádů tam i tady, takže pro mě je pořád takový divný, že jsme se rozdělili.“ Zároveň však přiznává, že se kvůli tomu v životě několikrát setkal i s nepříjemnými ohlasy, a to v obou zemích, které považuje za své domovy.

S češtinou problém nemá, mluví jí velmi dobře, ale záleží i na okolnostech. „Když moderuji třeba Zázraky přírody, tak tam jsem ve stresu a musím pozorně poslouchat své hosty. Když si povídám v hospodě, tak tam na to nemyslím vůbec a mluvím česky automaticky. A i sny se mi zdají hlavně v češtině.“

Dcera Tamara se potatila

Maroš Kramár je otcem tří dětí, na natáčení rozhovoru s Alex ho náhodou doprovodila dcera Tamara. Ta zdědila nejenom umělecké vlohy po tatínkovi, ale je i velmi nadaná a úspěšná studentka. Vybrala si náročný obor, v Anglii právě dokončuje bakalářské studium. „Studuje neurovědu, aby pochopila svého bláznivého tatínka,“ říká k tomu s úsměvem její hrdý otec.

V umělecké branži se Tamara proslavila s poprockovou skupinou Hex. Nazpívala s ní populární skladbu Mesto stratilo dych. Hraje také velmi dobře na kytaru a ukulele, i když první nástroj, na který se učila profesionálně hrát, byl klavír. Do toho ji však musel otec nutit, jak přiznává sama Tamara. „Tam to celé vlastně začalo. Byl to 8,5 roku nedobrovolný klavír, a až potom mě to začalo i bavit.“

Jak vnímal Maroš Kramár přerod své dcery do umělecké branže? Má Tamara problémy kvůli slavnému jménu svého otce, nebo je to pro začínající muzikantku výhoda? Nejenom to můžete slyšet v záznamu celého pořadu Alex a host.

Tamara Kramárová, Maroš Kramár a Alex Mynářová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.