Masakr na Švédských šancích bude připomínat kovový kříž se symbolickými průstřely

18. únor 2018

Jako připomínka hromadné vraždy 267 Karpatských Němců bude stát nad Přerovem kovový kříž. V červnu 1945 je na kopci u Švédských šancí postříleli příslušníci 17. pěšího pluku z Petržalky. Umělecký kovář Jiří Jurda čtyřmetrový kříž vyrábí ve své dílně v Kozlovicích. Právě jeho návrh zvítězil v soutěži, kterou vypsal přerovský magistrát.

S uměleckým kovářem Jiřím Jurdou stojíme v jeho dílně v Kozlovicích u Přerova a skláníme se nad vítězným návrhem kříže. Vysoký by měl být přes čtyři metry. „Celková podoba kříže je dána jednak samotným korpusem kříže, jednak také podstavcem z pohledového betonu, který má zhruba 80 centimetrů. Rozpětí toho vodorovného ramene bude zhruba 1,6 metrů,“ popisuje autor návrhu.

Zvítězila ta z variant, která je nejstřízlivější, nejméně zdobená, a možná proto nejpůsobivější. „Kříž bude tvarově jednoduchý, bude z pětimilimetrového plechu a v čelní stěně toho kříže budou proražené otvory, které mají evokovat průstřely po kulkách. To by mělo být hlavním působivým prvkem, který má připomínat tu hrůzu, která se odehrála na tom místě. Každá ta kulka, každý ten otvor symbolizuje úmrtí jednoho člověka, v tomto případě samozřejmě nevinného. Je to hrozné, když si člověk uvědomí, kolik lidí tam zahynulo,“ vysvětluje kovář.

Už teď je v dílně poměrně těsno, Jiří Jurda sem začíná navážet veškerý potřebný materiál. „Bude to několik druhů materiálů, takže celková váha by měla být kolem 350 až 400 kilo. Částečně to bude ve formě toho silného plechu, částečně ve formě čtyřhranu kulatiny,“ popisuje.

V dílně je zavěšený i vrátek. „Při té výrobě bude potřeba ten kříž mnohokrát otočit, různě s ním manipulovat a k tomu používáme řetězový vrátek. A kdyby ani to nestačilo, jsou k dispozici pomocníci,“ dodává Jiří Jurda.

Slavnostní odhalení kříže je naplánováno na 18. června v rámci bohoslužby, která se na Švédských šancích koná každoročně jako připomínka tragédie.

autor: kra
Spustit audio