Máslo na šlehání nikdy nedávejte do mikrovlnky. Radí Mirka van Gils Slavíková

Pokud se chystáte péct, pozorně si přečtěte recept, jestli potřebujete povolené nebo rozpuštěné máslo. Je to zásadní rozdíl. Rozpuštěné máslo je tekuté a povolené máslo drží ještě tvar a je potřeba do krémů, třených těst apod.

Pokud potřebujeme máslo šlehat, neměli byste ho nechat povolovat v mikrovlnné troubě, protože se rozpustí uprostřed kostky. Pokud spěcháme, můžeme použít program „rozmrazování“ a na krátkou dobu ho použít.

Rozpuštěné máslo používáme při vymazávání forem nebo do těst, která potřebujeme tzv. zadělat. Ale pozor! Briošková těsta nesnášejí rozpuštěné máslo! Tam se dává másla hodně, ale vždy povoleného.

Mirka van Gils Slavíková

Je jednou z našich nejznámějších cukrářek. Profesionální dráhu začala v Praze v roce 1984. Pracovala v restauraci Moskva a v hotelu Alcron v Praze. Toužila ale poznat a naučit se více, než naše země nabízela, a tak o pět let později s manželem a dcerou Hankou emigrovala do Jihoafrické republiky. Zde vedla cukrárnu, stejně jako později ve Spojených státech amerických. Láska k cukrařině ji zavedla i do Francie, Švýcarska i Nizozemí.

Za velký úspěch považuje své vítězství ve Velké ceně Paříže. Tehdy zvítězila v ryze francouzské disciplíně – v přípravě svatebního dortu Croquembouche. Nejcennější medailí je ta zlatá z Basileje z roku 2013. Získala ji za barokní karamelovou panenku, kterou vytvářela, aby splnila poslední přání své maminky. Upekla dezert pro japonského premiéra, ale také dort pro Jamese Bonda, herce Daniela Craiga nebo karamelového slavíka pro Karla Gotta. Splnil se jí i sen – být porotkyní v české verzi britské soutěže Peče celá země.

Říká: „Cukrařina je můj svět i můj život. Je to moje láska, vášeň i nejvěrnější životní partner.“

Mirka van Gils Slavíková