Máte rádi dršťkovou polévku? Zkuste verzi, která zachutnala Lešku Semelkovi

Ve slavném pražském hostinci U Medvídků předvedl šéfkuchař Eduard Kolda, jak si připravit pravou hospodskou dršťkovou polévku s rohlíkem. Naďa Konvalinková s Patrikem Rozehnalem pozvali na tradiční dobrotu i hudebníka Leška Semelku. Jak jim zachutnala?

Dršťková polévka

500 g hovězích drštěk
2 lžíce vepřového sádla
2 najemno nakrájené velké cibule
2 lžíce rajského protlaku
1 polévková lžička mleté sladké papriky
špetka majoránky
2 stroužky česneku, drcené
sůl a čerstvě mletý pepř
2 lžíce hladké mouky
1,5 l vývaru z kostí nebo masa a kořenové zeleniny
mleté chilli podle chuti

Postup:

Dršťky dobře vypereme v několika vodách (čtyřikrát) a vložíme do vlažné vody. Vodu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Pak vodu vylijeme a vyměníme za novou. Znovu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Takto by se voda měla vyměnit čtyřikrát.

Do základu přidáme předvařené dršťky a vaříme 20 minut

Poslední vodu osolíme a dršťky dovaříme doměkka. Pokud použijeme předvařené dršťky, pouze je propláchneme a uvaříme v osolené vodě. Měkké dršťky scedíme, necháme vychladnout a nakrájíme na menší proužky (ne nadrobno).

V rozpáleném hrnci zpěníme na sádle nakrájenou cibuli. Za stálého míchání restujeme dozlatova. Přidáme špetku kmínu, rajčatový protlak a restujeme, dokud protlak nezačne hnědnout. Poté přidáme mletou papriku a za stálého míchání restujeme. Podlijeme vývarem, přidáme nasekaný česnek, který se musí lehce zabarvit do zlatova. Tím máme připravený základ.

Do základu přidáme předvařené dršťky a vaříme 20 minut. Poté zahustíme cibulovou jíškou, promícháme a provaříme 30 minut.

Na závěr dochutíme majoránkou, solí, pepřem a nadrceným česnek. Podáváme s chlebem nebo pivními rohlíky.

Cibulová jíška

2 lžíce sádla
100 g hladké mouky
cibule

Patrik Rozehnal, Naďa Konvalinková, Eduard Kolda, Lešek Semelka

Postup:

Oloupanou a najemno nakrájenou cibuli osmažíme na rozehřátém sádle, zasypeme ji moukou a mícháme, dokud jíška nebo zásmažka nemá zlatožlutou barvu.

Eduard Kolda

Šéfuje moderní kuchyni v tradičním hostinci U Medvídků v Praze. Pracuje tu i se svou ženou, která velí cukrářské dílně a připravuje zákusky. Eduard denně připraví se svým týmem až 2 000 porcí. V hostinci podávají i nejsilnější pivo na světě XBEER 33, které má 33 stupňů.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.