Máte zájem o kotlíkové dotace? Pracovníci olomouckého krajského úřadu připravili informační semináře

18. květen 2022

Olomoucký kraj vyhlásil čtvrtou vlnu kotlíkových dotací. Určená je pro nízkopříjmové žadatele. Ti, kteří si nevědí rady se všemi náležitostmi, se vše potřebné dozví třeba na jednom ze speciálních informačních seminářů. Pracovníci krajského úřadu je uspořádají ve dvanácti městech napříč celým regionem. Sérii zastávek zahájili tento týden v Mohelnici.

„Předtím jsem měl kotel na uhlí, na dřevo. I plynový jsem měl, ale bylo to drahé, tak jsme ho odstavili. Teď se spoléháme na tepelné čerpadlo,“ říká důchodce Bedřich Rataj, který svůj dům ve Vlachově na Šumpersku uplynulou zimu vytápěl místo starého kotle novým tepelným čerpadlem. Teď se zpětně chystá podat žádost o kotlíkovou dotaci. Na informační seminář v budově mohelnického městského úřadu dorazil mezi prvními. „Chtěl bych dotaci, to je pro mě teď důležité. Slibují 180 tisíc a platil jsem 300 tisíc,“ dodává pan Rataj.

To Jaromíra Fischera z Bouzova výměna starého kotle teprve čeká. „Mám kotel na tuhá paliva, tak jsme topili především uhlím, briketami a dřívím. Teď přejdeme na pelety,“ zmiňuje.

Seznámení s elektronickým formulářem

Účastníci semináře se kromě podrobných informací o dotačním programu dozví i jak na vyplnění žádosti. „Máme blok prezentace, kde seznámíme se všemi obecnými informacemi, pak máme druhý blok, kde vyloženě budeme vyplňovat formulář se žádostí, protože ten je elektronický. Seznámíme lidi s tím, kde formulář najít a jak pracovat na portále komunikace pro občana,“ vysvětluje vedoucí oddělení administrace kotlíkových dotací Stanislava Palová.

Častým dotazem je podle ní i ten na podmínky, které musí žadatelé splňovat a za jakých okolností na dotaci dosáhnou. „Čtvrtá vlna kotlíkových dotací je primárně zaměřena na nízkopříjmové žadatele. To znamená, že musí být splněn limit příjmů. V případě, že je domácnost pouze ze seniorů pobírajících starobní důchod, nebo jde o lidi s invaliditou třetího stupně, tak mají automaticky možnost žádat o dotaci a limit se na ně nevztahuje,“ informuje Palová.

„Čtvrtá vlna kotlíkových dotací je primárně zaměřena na nízkopříjmové žadatele.“
Vedoucí oddělení administrace kotlíkových dotací Stanislava Palová

Informační semináře ke kotlíkovým dotacím budou pokračovat do 2. června. Tento týden se pracovníci krajského úřadu chystají třeba ještě do Jeseníku nebo Šternberku. Samotné žádosti o kotlíkové dotace budou přijímat od 10. června do 24. srpna.

Termíny a místa konání seminářů ZDE.

Spustit audio