Matěj Kašík: Amadea šumperské publikum odměnilo potleskem ve stoje. To se nám roky nestalo

28. únor 2020

Vyhovuje mu velikost města Šumperk, jeho poloha a příroda, ale i specifické tempo místního života i aktuální naladění hereckého souboru. Ředitel Divadla Šumperk Matěj Kašík mluvil ve Vizitce s Michalem Burešem nejen o svém vztahu k městu pod Jeseníky, ale i o provozu tohoto regionálního divadla.

Vizitka dnes sedmatřicetiletého Matěje Kašíka, který se ředitelem Divadla Šumperk stal ve třiceti letech, nabídla i vhled do šumperského kulturního mikroklimatu. S Michalem Burešem ředitel Kašík hovořil i o tom, jak se této instituci daří skrz moderně zpracovaná aktuální témata lákat do divadla mladé a lidi a jak šumperské publikum ocenilo setkání s osobou Wolfganfa Amadea Mozarta, kterou do města soubor přinesl skrz 8. února premiérované tříhodinové představení Amadeus.

Vít Hofmann v roli Amadea a Matěj Kašík jako Antonio Salieri

„Premiéra měla skoro dojemný ohlas, už mnoho let se nám nestalo, že bychom měli ovace ve stoje,“ říká Matěj Kašík, jenž si v inscenaci také zahrál, a to velkou roli Antonia Salieriho. 

Herectví ostatně tento ostravský rodák vystudoval na JAMU, a také jeho první angažmá bylo herecké: dva roky jsme ho mohli vídat v Opavě. V Šumperku v roli herce a ředitele kombinuje dva aspekty, které má v životě rád: komediantství a ekonomii, jíž se věnuje jeho otec. Po něm má prý také sklony k workoholismu. Když už si najde čas na odpočinek, tráví ho s manželkou a dvěma malými syny. Rád také poslouchá hudbu Leonarda Cohena, jehož píseň si nechal zahrát i ve Vizitce.

Matěj Kašík jako Antonio Salieri

Matěj Kašík ví, že nalákat publikum do divadla dnes, a tím spíš v menším městě, není jednoduché. I proto je rád, že tu neklesá počet abonmá a ročně sem zavítá zhruba 30 tisíc lidí. Pochvaluje si také spolupráci s vedením města, které je podle něj osvícené a chápe nutnost divadla se stálým souborem. Ten v současné době tvoří devět herců, 26 zaměstnanců a pět desítek lidí na dohodu.

Ve Vizitce se Michal Bureš s Matějem Kašíkem dotkli také německé minulosti města a připomněli osobnost pěvce vídeňské opery Leo Slezaka, který se v Šumperku narodil a v šumperském divadle s oblibou hostoval.

Spustit audio