Materiály jsou jako lidi. S některými se chcete stýkat, jiní vás neosloví, říká světově úspěšná architektka Eva Jiřičná

Hostem Českého rozhlasu Zlín byla světoznámá rodačka ze Zlína – architektka, designérka a výjimečná osobnost Eva Jiřičná.

V neděli 3. března 2024 tomu bylo 85 let, co se ve Zlíně narodila velká osobnost současné architektury Eva Jiřičná. V současnosti má dva architektonické ateliéry – v Londýně a v Praze. Je autorkou mnoha obdivudoných projetů, například interiéru Victoria & Albert museum v Londýně, autobusového terminálu u stanice londýnského metra Canada Water, rekonstrukce pražského Kostela svaté Anny, Oranžerie v Královské zahradě Pražského Hradu nebo zlínského Kongresového centra. 

V týdnu po svých narozeninách navštívila i rodný Zlín. Jako dárek tu od Zlínského kraje dostala vyznamenání prvního stupně za mimořádné zásluhy v oblasti architektury a designu a za vynikající reprezentaci. Její jméno nese i hlavní sál Kongresového centra, které navrhla.

Tato obdivuhodná nevšední vitální dáma přijala také pozvání do sídla Českého rozhlasu Zlín, kde ve velmi upřímném, milém a otevřeném rozhovoru například o své práci řekla: „Materiály jsou jako lidi. S některými se chcete stýkat, s některými si rádi povídáte, některé máte opravdu rádi a někteří vás neosloví a můžete klidně žít bez nich.“  

Nahlédněte v záznamu rozhovoru s Evou Jiřičnou do jejích zážitků a vzpomínek na dětství, milované rodiče, životní plány, emigraci nebo na svého dlouholetého partnera Jana Kaplického.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.