Mateřská, základní a střední škola v jednom. V Olomouci postaví kampus waldorfského vzdělávání

27. srpen 2018

V olomoucké místní části Hejčín vznikne kampus waldorfského vzdělávání, který v Česku nemá obdoby. V jednom areálu bude fungovat mateřská, základní a výhledově i střední škola. Se stavbou za 120 milionů korun se má začít už letos.

David Lička právě obléká svého syna Jakuba v šatně. Kubík by měl právě příští rok nastoupit do školy. Nový kampus by se tatínkovi velmi líbil. Waldorfská mateřinka se totiž zatím dělí o prostory s obchodem. „Líbilo by se mi, kdyby se to stihlo co nejdřív. I když s ohledem na to, jak probíhá stavění čehokoliv u nás, kolik let trvá vyřízení papírů, povolení, tak jsem malinko skeptický. Ale přeju, aby to bylo rychle, aby tam kluk ještě nastoupil,“ říká Lička.

Na nový areál se ale těší i učitelé a především ředitelka waldorfských škol v Olomouci Monika Machytková. Se stavbou za 120 milionů korun chtějí začít ještě letos.  „Od dětské skupinky, která má v péči děti od jednoho roku, přes mateřinku, kde máme tři oddělení, po celou základní školu, která už nám běží od jedničky do devítky, by se tam měly přestěhovat, jakmile bude stavba zkolaudována,“ komentuje ředitelka.

V plánu mají dostat do jednoho velkého areálu i střední školu. Podle Machytkové by to bylo první waldorfské lyceum na střední a jižní Moravě. „Do roka budeme podávat žádost o zřízení střední školy, aby ty naše děti mohly pokračovat dál. To si přejí opravdu rodiče, aby ten vzdělávací systém zůstal zachovaný až do dospělosti žáka,“ dodává.

Hlavním důvodem, proč se waldorfská škola v Olomouci do rozsáhlého díla pouští, je nedostatek prostor a stále větší zájem rodičů. „Zájem lidí o vzdělávání, které má smysl, čím dál víc roste. Rodiče se čím dál víc zajímají, co se s jejich dětmi děje v době školy,“ uvedla Machytková.

Podle Moniky Machytkové musejí děti ve svých zařízeních z kapacitních důvodů zatím odmítat. Vyřešit by to měl podle ní právě nový waldorfský areál.

autor: bam
Spustit audio