Mateřské školy na Prostějovsku nemají dost míst pro předškoláky. Plánují proto přístavby

8. srpen 2017

Některé obce na Prostějovsku nemají ve svých mateřských školách dost míst pro dvouleté děti a předškoláky. Změna legislativy jim přitom ukládá jejich přijetí. Obce proto řeší přestavby stávajících budov. Konkrétně ve Ptení už museli některé děti u zápisu odmítnout.

„Už máme projekt a teď žádáme o stavební povolení,“ ukazuje nezávislá místostarostka Určic Marie Slezáková plány nové mateřské školy. Místo nevyhovující staré budovy chtějí v obci postavit novou. „Byly by to čtyři třídy oproti současným třem, a to nejen pro Určice. Máme dohodu jako spádová škola pro Alojzov, Dětkovice, Seloutky, Určice,“ dodává Slezáková.

Obec spoléhá na to, že na přestavbu získá dotaci. Podobně je na tom i Ptení, kde právě dokončují projekt. „Situace je taková, že dvě třídy mateřské školy nám nestačí. Máme teď výjimku. Ve škole máme 56 dětí,“ uvedl nezávislý starosta Ptení Jiří Porteš.

Ředitelka mateřské školy Viera Šmilňáková s ním souhlasí: „Stávající podmínky absolutně nevyhovují. Už teď jsme museli odmítat děti z okolních vesnic. Pro mě je nejlepší varianta ta nejrychlejší. Byla bych ale za vybudování úplně nové přístavby.“ Škola musí od září ze zákona přijmout všechny předškoláky a postupně i dvouleté děti. Do obce se navíc stěhují další lidé.

Ptení plánuje se stavbou začít co nejdříve. „Vzhledem k tomu, že situace je pro nás akutní, bylo by naším přáním otevřít školku s přístavbou k 1. září 2018,“ uzavírá starosta.

autor: tas
Spustit audio