Mateřství mě posunulo o pořádný kus dál, říká zpěvačka Tereza Černochová

18. červenec 2016

Se zpěvačkou Terezou Černochovou jsem natáčela rozhovor už potřetí. Nejprve, když zpívala v dívčí skupině Black Milk, podruhé, když vydala desku Small Monstrosities a nedávno, když se připravovala na premiéru Bernsteinovy Mše. Nikdy nebyla šťastnější a spokojenější než je nyní.

„Bernsteina jsem měla vždy ráda a poslouchala ho s tatínkem /Karlem Černochem/. Když přišla nabídka od kamaráda Vojty Dyka, abych zpívala ve Mši, nejprve jsem odmítla, protože je to pěvecky hodně náročné. Vojta ale naléhal, ať si to rozmyslím, pomalu se začnu připravovat a zkusím to. Tak jsem kývla a jsem za tu šanci hrozně vděčná, “ řekla zpěvačka těsně před nedávnou premiérou Bersteinovy Mše v Olomouci.

„Jestli mám něco společného s Bernsteinem, tak jeho nezařaditelnost a neuchopitelnost v hudbě,“ míní.

Další odklon od komerčního směru hudby mohli posluchači zaznamenat v loňském roce, kdy Tereza Černochová vydala album Škrábnutí.

„V každé písničce na desce je nějaký příběh, který jsem si za těch několik let prožila a navíc jsem si chtěla touto deskou konečně vyřešit odchod táty.“

Kromě Romana Holého se na albu podílela i Lenka Dusilová, se kterou zpěvačka navštěvuje dětské koutky. Tereza Černochová je totiž matkou téměř dvouleté dcery.

„Každá z nás má zodpovědnost za své děti. Je ale dobré zachovat si chladnou hlavu a v některých věcech nevyšilovat. Narození Laury mi změnilo život k lepšímu, i když jsem na ní sama.“

Na otázku, zda má nějaký životní sen, říká: „Chtěla bych umět hrát na basu, hezky tančit a jezdit dobře na koni.“

autor: cho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.