Meandrující řeka Bečva podemlela část cyklostezky na Přerovsku, nový úsek by měl vést mezi poli

14. září 2020

Jeden z úseků páteřní moravské cyklostezky Bečva čeká přeložka. Konkrétně se jedná o čtvrt kilometru dlouhou trasu u Sušic a Oseku nad Bečvou na Přerovsku. Stávající úsek je pro kolaře nebezpečný. Podemlela ho řeka. Starostové okolních obcí na opravu peníze neměli. Podařilo se jim ale přesvědčit ke spolupráci zástupce olomouckého hejtmanství. Společně teď připravují projekt a cyklostezku chtějí z nebezpečného pravého břehu převést na levý.

„Bečva se za letošní rok posunula asi o dvacet metrů,“ ukazuje nezávislý starosta Sušic Bohumil Gibala na meandrující Bečvu. Postupující voda strhává břehy a ty už jsou místy jen pár desítek centimetrů od okraje řeky. „Jak se trošku Bečva zdvihne, a letos byla několikrát na prvním povodňovém stupni, tak bere velice rychle,“ dodává starosta.

Značka se zákazem vjezdu stojí na obou stranách rizikového úseku. Přesto ji většina cyklistů nerespektuje. „Vzali jsme si to riziko na vlastní bedra,“ říká mi Milan z Bystřice pod Hostýnem. Miroslav, který jede z Hranic, o nebezpečí, které mu tu hrozí, naopak vůbec neví. „Všiml jsem si, že stezka je vzedmutá, ale jezdím tak rychle, že to vždycky asi přeletím,“ přibližuje Miroslav.

A právě kvůli bezpečnosti a obrovské popularitě cyklostezky mezi sportovci se podařilo prosadit přeložku tohoto úseku. Trasa uhne u oseckého mostu z levého břehu Bečvy na pravý. „Jižně od oseckých rybníků až za čistírnou odpadních vod by se dala přiblížit k řece, kde už ty erozní problémy nehrozí,“ ukazuje mi na mapě krajský cyklokoordinátor Petr Smítal.

Projekt na přetrasování cyklostezky má zaplatit kraj. A pomůže taky s financováním celé akce. „Na ty úpravy budeme hledat prostředky prioritně na státním fondu dopravní infrastruktury a pak počítáme s dofinancováním z rozpočtu Olomouckého kraje,“ říká mluvčí olomouckého krajského úřadu Eva Knajblová.

„Sice se ztratí to krásné kouzlo, že se jelo po břehu Bečvy, ale co se dá dělat. Jiní řešení v podstatě není,“ doplňuje starosta Sušic Bohumil Gibala.

Cyklostezka Bečva patří v současnosti k nejdelším v Česku. Od pramenů Rožnovské a Vsetínské Bečvy směrem na Hanou v současnosti měří 160 kilometrů.

autor: kra
Spustit audio