Meditační křížová cesta v Jiřicích provází utrpením Krista i uměním malířky Bedřišky Znojemské

3. květen 2021

V Jiřicích u Moravských Budějovic na jižní Moravě byste našli zajímavou meditační křížovou cestu. Není sice příliš dlouhá, ale je dostupná úplně všem a vede po rovince. A zdaleka není jedinou věcí, kterou je možné na tomto místě obdivovat. Na své si přijdou jednak příznivci malířského umění, jednak i ti, co se rádi kochají pohledem do dálek.

Křížová cesta v Jiřicích už svým názvem vybízí k meditaci. Čtrnáct zastavení provází utrpením Ježíše Krista, ale netradičně připomíná i jeho vzkříšení. Na jejím konci se tyčí dřevěná rozhledna jménem Anička. Malby na jednotlivých zastaveních zpracovala malířka Bedřiška Znojemská. U křížové cesty můžete navštívit i galerii jejích obrazů.

Jiřice u Moravských Budějovic jsou zdánlivě nenápadnou vesničkou s 56 stálými obyvateli. Vznikla v nich ale galerie, křížová cesta, rozhledna i místo pro setkávání různých spolků, umělců, recesistů a dalších dobrých lidí. Za vším stojí muž, který byl původně místním chalupářem. Do Jiřic jezdí už dobrých 40 let. Když skončil s podnikáním, přesunul se Petr Vystrčil do vesničky natrvalo a začal rozvíjet aktivity podporující malířku Bedřišku Znojemskou.

Cesta měla být původně na severu Čech

Křížová cesta s malbami Bedřišky Znojemské měla původně vzniknout v severních Čechách. Tamnímu faráři se ale nelíbilo ztvárnění pátého zastavení, které odkazuje na drogy, prostituci a alkohol. Umělkyně však na svém pojetí trvala, a tak bylo třeba najít jiné místo. Volba padla právě na Jiřice. Petr Vystrčil přikoupil ke své chalupě další pozemky, včetně sousedních staveb a sadu. A právě tam křížová cesta nakonec vyrostla.

Meditační stezka začíná zděným entrée, v jehož středu roste platan. Pod ním je kámen s deskou opatřenou několika básnickými větami malířky Znojemské. Na vstupním portálu je pak pamětní deska, připomínající svěcení stezky 11. září roku 2011. Ne náhodou bylo zvoleno právě toto datum, deset let po pádu newyorských dvojčat. Akce byla zároveň uctěním památky obětí tohoto teroristického útoku. Mši proto celebroval kněz ze Spojených států monsiňor Joseph Supa, který malířku v době totality podporoval.

Křížová cesta je dlouhá přibližně 180 metrů, vede po rovince ovocným sadem, který dává prostor pro rozjímání a relaxaci. Na konci stojí rozhledna Anička vysoká 10 metrů. Z vyhlídkové plošiny mají návštěvníci celý sad s křížovou cestou jako na dlani. Rozhledna ale nabízí i výhled na obec a širší okolí. Jejím autorem je Petr Navrkal mladší z Mikulovic u Třebíče, jehož dílem je i plastika ze dřeva uprostřed malého jezírka. Na každém schodu vyhlídky jsou jména lidí, kteří se na stavbě podíleli. Pro ně se zde konají takzvané slety schodníků. Místo ale žije i spoustou dalších společenských či recesistických akcí.

Na konci křížové cesty stojí rozhledna Anička vysoká 10 metrů

V Jiřicích můžete navštívit i galerii

Božena Krejčí, rozená Fritzová, uměleckým jménem Bedřiška Znojemská uchvátila svými malbami Petra Vystrčila natolik, že pro její obrazy vybudoval v Jiřicích galerii. Za totality nemohla tvořit pod svým jménem, protože byla režimem stíhána kvůli své víře. Dáma, která letos oslaví 93. narozeniny, stále maluje. Umělkyni s majitelem galerie pojí i rodinné vazby. Její otec a babička Petra Vystrčila byli sourozenci.

V galerii si můžete prohlédnout obrazy Bedřišky Znojemské

Křížová cesta i rozhledna Anička jsou přístupné kdykoliv, jen v zimě se obrazy ze zastavení odstraňují, aby je mráz nepoškodil. Také galerie je otevřená prakticky stále. A pokud není, lze se na návštěvě domluvit přes kontakty uvedené na stránkách www.znojemska.cz. Tam také zájemci naleznou veškeré informace o samotné umělkyni i o dění v areálu.

Spustit audio