Medové kuře se skořicí, řepou a fíkovým parfait

15. březen 2015

Řepa se pěstuje především jako kořenová plodina, roste rychle a zahrnuje mnoho odrůd v barvách, od žluté a červené na bílou a dokonce i pruhované. A jaké vitamíny jsou v řepě? Budete překvapeni množstvím vitaminů a minerálních látek - vitamín B6, vitamín C, vitamín K, beta-karoten, vápník, kyseliny listové, železo, magnézium, mangan, draslík, riboflavin, thiamin.

Suroviny: 2 malé bílé řepy nakrájené natenko, 2 lžíce čerstvě nasekané pažitky, 4 sušené fíky nakrájené natenko, 160 g kuřecích prsou bez kosti, 3 lžíce tekutého medu, 2 lžíce oleje z vlašských ořechů, 2 špetky mleté skořice, 2 špetky mletého pepře, 1 lžička estragonu nasekaného najemno, 4 plátky vařené šunky, 1 lžíce lehké nebo klasické smetany, sůl a pepř

Postup: Marinujte řepy s pažitkou v troše oleje. Ochuťte. Položte nakrájenou řepu do parního hrnce. Nakrájené fíky umístěte doprostřed. Smíchejte 1 lžíci medu, 1 lžíci oleje z vlašských ořechů, skořici, pepř a estragon. Kuřecí prsa naklepejte a potřete je medem a směsí oleje. Kuře srolujte a zabalte do šunky. Zajistěte provázkem. V páře vařte 15 minut. Těsně před podáváním polijte zeleninu lžící smetany. Kuře polijte lžící teplého medu a zbývajícím olejem z vlašských ořechů.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.