Měla v Olomouci spravovat dva stadiony. Ani po dvou letech ale nebude Správa sportovních zařízení, a.s. vyvíjet žádnou činnost

8. červen 2018

Podle původních slibů radnice se firma měla starat o Andrův stadion a hokejovou halu. Opozice tvrdí, že provoz akciovky stál městskou kasu dva miliony. Koalice trvá na tom, že založení správy sportovních zařízení mělo smysl, protože bez ní by radnice nezískala pozemky a nemovitosti u zimního stadionu.

Olomoucká radnice si založila předloni na podzim akciovou společnost Správa sportovních zařízení. Firma ovšem dodnes nespravuje nic a tak to i zůstane. O hokejovou halu a fotbalový Andrův stadion, o které měla pečovat právě sportovní akciovka, se totiž nakonec bude starat Správa nemovitostí Olomouc ve spolupráci s úředníky magistrátu a oběma profesionálními kluby, Sigmou a HC Olomouc.

„My jsme se tehdy ptali, jestli to samé, co by měla dělat tady ta nová a relativně drahá akciovka, nemůže dělat Správa nemovitostí. Po dvou letech jsme se dobrali k tomu, že koalice říká, že to bude dělat Správa nemovitostí. Celý tento taneček stál, pokud se nepletu, dva miliony a z tohoto pohledu byl zbytečný,“ tvrdí opoziční zastupitel za hnutí ProOlomouc Tomáš Pejpek.

Podle náměstka primátora za ODS Martina Majora bylo zřízení akciové společnosti před dvěma lety kvůli získání pozemků s malou halou a chladicím zařízením nutné.

„Vlastník nechtěl dále pronajímat chladicí zařízení a okolní pozemky tehdejšímu podnájemci. Trval na tom, aby tím nájemcem bylo statutární město Olomouc, potažmo jeho akciová společnost. Proto ta akciová společnost byla zřízena. Ta akciová společnost měla náklady pouze na svou vlastní správu, takže já si myslím, že to není marně vynaložený náklad,“ říká Major.

Podle Tomáše Pejpka chybí opozici nejvíce jasná vize hospodaření s oběma nejvýznamnějšími sportovišti v Olomouci.

„Sice na sebe město převzalo ty dva stadiony, Andrův a teď má komplet také areál zimního stadionu, ale od toho roku 2016, kdy se založila ta akciovka, není dodnes nachystaný model financování těch obou stadionů, které jsou zároveň spojeny s těmi profesionálními kluby,“ dodává Pejpek.

Nachystat ho má podle Martina Majora speciální pracovní skupina, v které budou mít zastoupení všechny politické subjekty na radnici. Jisté je, že kluby si budou stadióny pronajímat.

„Použití Androva stadionu budeme normálně fakturovat jako nájemné, jak pro prvoligový fotbalový klub, tak pro kohokoliv jiného. Bude používat tento areál, tak mu bude fakturováno nájemné. Zatím nevíme, kolik. To je předmětem jednání speciální pracovní skupiny a následně Rady města Olomouce, aby stanovila ceník, jaká bude hodnota nájmu. Dozvíme se to v průběhu nejbližších týdnů,“ říká Major.

Hospodaření na zimním stadiónu bude podle Martina Majora obdobné jako na Andrově stadionu.

autor: min
Spustit audio