Města a obce šetří díky rostoucí konkurenci stavebních firem miliony

11. březen 2024 10:30

Některá města a obce letos výrazně ušetří za stavby a opravy ulic, chodníků a budov. Daří se jim levněji soutěžit veřejné zakázky, někdy až o celou čtvrtinu původně plánované ceny. Sektor stavebnictví je totiž od loňska v útlumu, investoři mají menší chuť utrácet a tak firmy hledají zakázky, kde se dá. Konkurence pak tlačí ceny dolů a to je pro radnice výhodné.

Ze současné situace na stavebním trhu bude těžit třeba Přelouč. Tam letos chtějí dělat několik větších  stavebních akcí, radnice začala z kraje roku vyhlašovat první tendry a už teď má jasno, že na zakázkách ušetří spoustu peněz.

Deset nabídek místo dvou

Třeba do výběrového řízení na zhotovitele opravy Sportovní ulice u městských sportovišť se sešlo osm nabídek od firem, a ta pro město ekonomicky nejvýhodnější byla asi o 10 milionů korun levnější, než radnice původně plánovala. Tím tak ušetří až třetinu nákladů.

Velmi výhodně Přelouč také vysoutěžila zakázku na výstavbu cyklostezky do místní části Klenovka, tam uspoří asi 6 milionů a těch zbývajících 14 navíc z části zaplatí z dotace.

Jak řekl místostarosta Přelouče Ivan Moravec (STAN), uchazečů o zakázky znatelně přibylo. Zatímco před pár lety byli rádi za dva nebo za tři zájemce, teď se jich do tendrů hlásí naráz i deset.

Levnější oprava haly v Holicích

Totožný trend  pozorují v současné době taky v Holicích. „Ten hlad je naprosto zřetelný. Je to vidět zejména u zakázek na rekonstrukce nebo stavby. Tak jak se dříve hlásila jedna nebo dvě firmy, tak dnes jsme na pěti až deseti firmách, které se přihlásí. Díky tomu se také zvyšuje konkurence a tlak na vysoutěženou cenu,“ potvrdil nezávislý starosta Ondřej Výborný.          

V Holicích jde o dvě na letošek chystané stavební akce. Je to oprava městské sportovní haly, v tomto případě zakázku město vysoutěžilo o tři miliony levněji a místo 13,5 zaplatí 10,5 milionu. Další dva miliony uspoří na zakázce na opravu školní družiny.   

Podle starosty Holic Výborného ušetřené peníze nechávají v městském rozpočtu a o danou částku pak navýší balík investic na příští rok. V Přelouči podle místostarosty Moravce postupují i tak, že schválí tzv. rozpočtovou změnu a peníze, které na veřejné zakázce ušetří, dají ještě v témže roce na opravy, které by jinak dělali později.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související