Městem dřevěných perel býval Tachov

18. březen 2024 08:39

Město Tachov má hodně zajímavou historii, a to nejen na poli válečném, ale také, co se týče řemesel. Jedním z nich byla výroba dřevěných korálků a knoflíků. Právě korálky přinesly Tachovu slávu a přízvisko Město dřevěných perel. Dnes už najdeme jen vzpomínku v Muzeu Českého lesa.

Opasek

Jelikož Tachov je situován do podhůří Českého lesa a všude kolem stály statné stromy, bylo jasné, že dřevo se bude zpracovávat nejen jako otop, ale také v průmyslu. A kdo byl kreativní, brzy zjistil, že dřevo jde krásně zpracovat i soustruhem. "Soustruh vytočil krásné pravidelné kuličky - korálky, a ty se opravdu začaly vyvážet do celého světa. Z korálků se nemusely nutně dělat jen šperky, máme v expozici například kabelku obšitou těmito korálky, nebo také pásek," uvedla ředitelka Muzea Českého lesa Jana Hutníková.

Dřevěné korálky a knoflíky v Muzeu Českého lesa v Tachově

Korálky se rozlétly do světa, ale podobné uznání si získaly i dřevěné knoflíky, zejména ty, které byly malované. Byly na nich třeba obrázky květin, zvířat a další témata. Korálky i knoflíky se pak našívaly na papírová platíčka, to byla zase práce pro maminky doma po večerech. I knoflíky můžete vidět ve stálé expozici tachovského muzea.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.