Město Hranice bojuje s neukázněnými řidiči. Nebezpečné lokality budou střežit nové radary

4. srpen 2017

V Hranicích na Přerovsku chtějí zvýšit bezpečnost na silnicích. Město leží na jedné z hlavních spojnic se Slovenskem a projíždějí tudy až desetitisíce aut denně. Jen zlomek z nich ale podle městských policistů dodržuje stanovenou rychlost. Protože nepomohla ani častá měření, rozhodli se proti neukázněným řidičům bránit nakoupením nových radarů. Posledním impulzem byla smrtelná nehoda u místního sídliště.

Na čtyřproudové silnici u sídliště Struhlovsko před několika dny srazilo auto mladého muže, který přebíhal cestu. Byl na místě mrtvý. Nebezpečných míst je ale v Hranicích mnohem víc, třeba Smetanovo nábřeží. V době dopravní špičky před 15 hodinou tu projíždí jedno auto za druhým. Cesta je hlavní spojnicí mezi střední Moravou a Slovenskem směrem na Žilinu.

„Jezdí tudy i cyklisté. Zejména v užších místech rychle projíždějící auta ohrožují bezpečnost těchto lidí,“ komentuje situaci strážník městské policie Miroslav Mann.

Někteří cyklisté jezdí raději po chodníku

Lidé se snaží nebezpečné silnici vyhýbat. „Raději jezdím po chodníku a bočními cestami,“ říká paní Jiřina, která tudy jezdí na kole do práce. Sice riskuje pokutu, ale tvrdí, že je to takhle mnohem bezpečnější.

Paní Lenka pracuje na benzínové stanici kousek od Smetanova nábřeží. Provoz v této části města dobře zná: „Je tam sedmdesátka, šedesátka a potom hned padesátka. Nikdo ji nedodržuje. Nejen osobáky, ale i náklaďáky. Když pracuju uvnitř a jede kolem náklaďák, tak se třesu i s celým barem.“

Strážníci městské policie vytipovali nejnebezpečnější lokality ve městě a ty by už brzo měly střežit nové radary. Jeden z nich bude stát na Smetanově nábřeží, jak potvrzuje Miroslav Mann: „Je to klasický radar, který měří rychlost vozidel a automaticky bude posílat naměřenou rychlost k nám na městskou policii, kde to zpracujeme a předáme na oddělení dopravy.“

První radary by se v Hranicích měly objevit ještě před koncem prázdnin.

autor: kra
Spustit audio