Město Hranice koupilo od armády ubytovnu Jaslo. Opravené byty nabídne sociálně slabým

30. listopad 2018

Ubytovna Jaslo v Hranicích opět ožije. Nevyužívaný objekt v areálu bývalých kasáren odkoupila od armády radnice. Opravené byty nabídne sociálně slabým lidem, kteří dosud žijí v ubytovně ve Vrchlického ulici. Ta je už roky v nevyhovujícím stavu.

Je krátce před osmou hodinou ranní a sociální pracovník Robert Kutory už obyvatelům ubytovny ve Vrchlického ulici pomáhá řešit každodenní potíže. „K dnešnímu dni by tady mělo být asi 60 lidí, mělo by tu být 40 pokojů,“ říká.

Ubytovna pro sociálně slabé v těchto prostorách funguje už více než 20 let. Helena Čuryová pracuje jako správkyně ubytovny a ukazuje mi, že budova už není v dobrém stavu: „Pořád tady musíme řešit kohoutky, kanalizace, sporáky. Je toho moc.“

V hranické ubytovně Jaslo probíhají stavební úpravy

Více než 10 let tu žije i paní Iveta. Spolu s ostatními obyvateli by odsud měla brzy přestěhovat do právě budované ubytovny Jaslo. „Těšila jsem se, ale už ne, jelikož jsme zjistili, že tam budou kamery,“ komentuje. Její sousedka Hana Pospíšilová tu bydlí čtyři roky a na stěhování do nového se prý taky moc netěší: „Radši bych zůstala tady, nechce se mi odsud, už jsem tu zvyklá.“

S Jaroslavem Strnadem z oddělení investic hranického městského úřadu procházíme chodbami opravené ubytovny Jaslo. Ještě se tu pohybují dělníci. „Máme vymalováno ve dvou patrech, budeme dodělávat podlahové krytiny. Čekáme, protože ta budova byla dlouho mimo provoz, na zapojení plynu. Pak zatopíme, a tím pádem budeme moct dokončit všechny práce, které souvisí s vnitřními úpravami,“ popisuje Strnad.

Nahlížíme dovnitř velkého pokoje s vlastním sociálním zařízením. „Bylo to myšlené tak, že ta jádra by měla zůstat. Do těch pokojů dostanou jednoduchou kuchyňskou linku se sporákem,“ dodává Jaroslav Strnad.

První nájemníci by se do ubytovny Jaslo měli přestěhovat v průběhu ledna.

autor: kra
Spustit audio