Město Javorník nabízí areál hraničního přechodu, vyvolávací cena je 10 milionů

22. srpen 2019

Bývalá celnice i s pozemky u česko-polských hranic na prodej. Takový inzerát objevíte na stránkách radnice Javorníku na Jesenicku. Budova v jeho místní části Bílý Potok je od města příliš vzdálená, žádné využití pro ni nemá. A tak se vedení města rozhodlo, že se pozůstatků hraničního přechodu zbaví. Nyní už může, po deseti letech vypršela lhůta, během které samospráva nesměla majetek prodat. Stejně jako ty ve Zlatých Horách a Mikulovicích.

„V téhle fázi se hraniční přechod prodává s břemenem, což znamená určitou nevýhodu pro jednání s budoucím majitelem,“ popisuje Jaroslav Stibor z odboru hospodářství města Javorníku. Aktuálního nájemce, který v areálu provozuje motokáry, se zastihnout nepodařilo.

Vyvolávací cena za celý areál bývalého hraničního přechodu je 10 milionů korun, znalecký posudek se ale pohybuje okolo 5 milionů korun. „Nerad bych spekuloval, jestli se nám podaří objekt prodat, pokud ne, tak bude na zastupitelstvu, jakou zvolí další taktiku,“ doplnil Jaroslav Stibor.

Zlaté Hory se rozhodly majetek u česko-polských hranic pronajmout. „Tento nájemce je občan Polské republiky, který zde provádí drobnou opravárenskou činnost,“ uvedl nezávislý starosta Zlatých Hor Milan Rác.

autor: aja
Spustit audio