Město Libavá má po více než sedmdesáti letech civilní vedení. Povede ho žena

11. únor 2016

Město Libavá od dnešního dne už nevede armáda ale žena - Štěpánka Tichá. Nezávislou novou starostku tady zastupitelé zvolili na historicky prvním ustavujícím zasedání místního zastupitelstva.

Město Libavá bylo desítky let součástí vojenského výcvikového prostoru. Nový civilní život začíná spolu s obcemi Luboměř pod Strážnou a Kozlov.

Do posádkového domu dorazily na dvě stovky lidí. Jak volba dopadne, byl zvědavý i Jan Hnátek. Na Libavé bydlí už 57 let: „Já myslím, že to boj nebude, že už mají vytipované, kdo to bude. Bylo to pod nadvládou vojáků a lesáků, takže s tím nikdo zkušenosti nemá. Teprve se to budou postupně všichni učit.“

Překvapení se nekonalo. 15tičlenné zastupitelstvo Města Libavá zvolilo ve veřejném hlasování jedinou kandidátku Štěpánku Tichou.

„Popravdě řečeno v tuto chvíli nemám obavy, jak to zvládnu. Věřím, že moje zastupitelství pomůže. Myslím si, že nejen pro zastupitele, ale pro všechny občany to bude velice náročné, protože i oni se musí v nové obci naučit žít. Doposud obec nebyla a byli jsme na někom závislí,“ říká nová starostka.

Místostarostou zastupitelstvo zvolila šéfa přípravného výboru Jiřího Ondřejku. Pracovat budou v pětičlenné radě.

Hlasování zastupitelů

„Prioritou je přebrání majetku, ať můžeme začít fungovat. Například stále nemáme svůj obchod. Nabídky jsou, ale musíme to všechno udělat podle zákona. Potom je to zahájení fungování obecního úřadu, čeká nás veškerá legislativa a ostatní činnost kolem obce,“ říká Ondřejka.

Starostka i její zástupce do svých kanceláří zasednou už dnes. První půlrok budou pracovat v rozpočtovém provizoriu.

„Vzhledem k tomu, že zatím nemáme z čeho vycházet, tak jsme to navrhli tak, jak si myslíme, že by to bylo nejlepší. Nemůžeme na nic navazovat, je to pro nás všechno úplně nové,“ doplňuje ho starostka.

„Nadále budeme spolupracovat s oběma obcemi, i s Kozlovem. Ta spolupráce nekončí. Týká se to zejména tvorby vyhlášek a dalších dokumentů obce,“ dodává Vlastimil Bořuta - úředník ministerstva vnitra, který téměř půl roku město Libavá připravoval na jeho zcivilnění.

Slib zatupitelů
autor: kra
Spustit audio