Město Liberec se chystá na advent. Připravuje program na náměstí před radnicí

7. listopad 2022 15:25

Letošní adventní oslavy v Liberci začnou v pátek 25. listopadu rozsvícením vánočního stromu na libereckém náměstí. Program, který radnice chystá, by měl být bohatší než v roce 2021, kdy ho město muselo omezit kvůli epidemii covidu-19.

V roce 2022 se návštěvníci můžou těšit na liberecké adventní trhy i se svařákem, různá pěvecká i divadelní představení a také na na mechanický betlém.

Čtěte také

Oslavy adventu v Liberci na náměstí Dr. Edvarda Beneše začnou rozsvícením vánočního stromu, a to v pátek 25. listopadu od 17 hodin. Vystoupí dětský pěvecký sbor Severáček a pěvecký sbor Ještěd. Po rozsvícení stromku zájemci uvidí živý „Vorloj". Vystoupí také například hudební soubory ze Základní umělecké školy, otevřená bude Ježíškova kancelář, a chybět nebude Fialův mechanický betlém ani adventní vyhlídkové kolo.

Ve čtvrtek 1. prosince bude pro milovníky muzikálů připravené vystoupení sólistů pražských muzikálových scén. Slavné hity zazpívají Elis Ochmanová a Lukáš Randák. Následující den, tedy 2. prosince, se od 11:30 bude před radnicí podávat dýňová polévka.

V pondělí 5. prosince odpoledne se náměstí před radnicí bude hemžit čerty a anděly.

Ve čtvrtek 8. prosince se v rámci týdne s Tulipánem uskuteční pokus o český rekord ve vytvoření obrazu z co největšího počtu papírových tulipánů. Organizace tím chce upozornit na stále přetrvávající předsudky ve společnosti, které souvisí s duševními poruchami.

V sobotu 17. prosince pak zájemce čeká kuchařská show s šéfkuchařem hotelu Královka.

Letošním vánočním stromem, který bude náměstí před radnicí zdobit, bude tradičně smrk ztepilý. Roste 45 let mezi dvěma domy v Husitské ulici na Jeřábu. Radnice letos dostala deset nabídek na vánoční strom. O smrku z Husitské ulice rozhodl podle Jany Kodymové jeho vzhled a především pak možnosti přepravy a dostupnost místa, kde roste.

Vybraný smrk pokácí a přivezou na náměstí před radnicí dobrovolní hasiči ve spolupráci s pracovníky několika firem, a to během státního svátku 17. listopadu. Měřit bude obvyklých 14 metrů. Je to kvůli bezpečnosti, hasiči ho na požadovanou výšku zkrátí.

Vedení liberecké radnice muselo také zareagovat na letošní energetickou krizi. Na stromku budou svítit úspornější LED žárovky a, oproti předchozím letům, zhasne každý den dvě hodiny po půlnoci. Na jeho vrcholu se bude tyčit 70 centimetrová ochranovská hvězda a pod ní 20 menších. Na smrku budou tradičně viset i vánoční ozdoby, které vyrábějí žáci mateřských a základních škol v Liberci. Strom bude na náměstí před historickou radnicí až do Tří králů.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související