Město Liberec spustilo adaptační kurzy pro ukrajinské děti, chce jim pomoct s nástupem do škol

14. březen 2022 14:10

Vedení města nechce, aby na školách vznikaly speciální ukrajinské třídy, děti by naopak měly přijít co nejvíc do kontaktu se svými českými vrstevníky. Adaptační kurzy pro děti uprchlíků budou pořádat vybrané základní i mateřské školy. Město se chystá podpořit i vznik speciálních dětských skupin; předpokládá, že kapacity školek stačit nebudou.

Školy v krajském městě se chystají na příchod dětí ukrajinských válečných uprchlíků. Ředitelům libereckých škol je ale už teď jasné, že to nebude jednoduché, například kvůli jazykové bariéře. O situaci už jednalo i vedení krajského města. Zavolali jsme náměstkovi primátora Ivanovi Langrovi z SLK, abychom zjistili podrobnosti.

Čtěte také

Ukrajinské děti nastoupí v Liberci do více škol. Jak Ivan Langr potvrdil, město neplánuje vytvářet speciální třídy, ale začlenit děti do těch běžných. „Rádi bychom šli touto cestou, samozřejmě uvidíme, zda na to budou vhodné podmínky, ale myslím si, že společné vzdělávání, tak, jak ho v Liberci běžně praktikujeme, a těch národností tady máme ve školách opravdu velké množství, tak zkrátka funguje; není důvod vytvářet jazykově homogenní třídy,“ řekl ve vysílání Českého rozhlasu Liberec.

Ještě před nástupem by ukrajinské děti měly absolvovat speciální adaptační kurzy. První adaptační skupina se podle Langra rozjela 14. března 2022 při Základní škole Broumovská, kterou od rána stejného data navštěvuje skupinka asi 25 dětí, převážně staršího školního věku, od 5. třídy výš.

„Budou mít vyučování především o češtině, o komunikaci, o základech jazyka českého, ale samozřejmě se chceme soustředit i na lehčí věci, jako jsou výtvarná výchova, nebo tělocvik; a také na místopis. To znamená, že děti nebudou sedět jenom ve třídě, ale půjdou i do města, aby postupně navnímaly Liberec jako město, (poznaly) nejrůznější trasy, a byly co nejdříve samostatné,“ popsal Langr.

Měly by ukrajinské děti v Liberci nastoupit do všech škol, nebo jen do některých? O kolik dětí jsou liberecké školy schopné se postarat a daří se vám hledat lidi, kteří ukrajinsky umějí mluvit? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Lidé, kteří například ubytovali ukrajinskou rodinu doma, najdou potřebné informace o adaptačních kurzech a nástupu do škol na webu města Liberce.

Spustit audio

Související