Město Olomouc jedná s fotbalovým klubem o odkoupení Androva stadionu

14. listopad 2017

Olomoučtí zastupitelé jednali o koupi dvou největších sportovišť ve městě. Schválili smlouvu na získání pozemků a nemovitostí u zimního stadionu, za které mají zaplatit 86 miliónů korun bez DPH. Zároveň potvrdili plán města koupit fotbalový Andrův stadion. Návrh smlouvy má být hotový do jednání zastupitelstva 19. prosince.

„My jsme tento návrh podpořili s tím, že žádáme, než se schválí samotná koupě, aby byl předem jasný provozní model. Tedy jakým způsobem se bude tento nově nabytý majetek pronajímat. V případě, že by to nebylo, tak bychom nebyli pro. A je dobře, že to je svázané. My jsme tento záměr podpořili,“ říká olomoucký zastupitel za hnutí ANO Milan Feranec k záměru radnice odkoupit Andrův stadionu.

Město by za něj zaplatilo 186 milionů korun a převedlo by na klub svůj podíl akcií, který dosud vlastní. „Město chce vyměnit své akcie za majetek, který má mnoho násobně vyšší hodnotu, a tím se také dostat ke klíčovému majetku, to znamená k západní tribuně, která je pro celý Andrův stadion nesmírně důležitá. Vztah města a akciové společnosti bude symbolicky stvrzen vlastnictvím jedné akcie,“ vysvětluje Feranec.

Jednání mezi městem a klubem budou podle primátora Antonína Staňka z ČSSD pokračovat. Pokud radnice Andrův stadion získá, počítá v hospodaření se ztrátami kolem 4,5 milionu korun ročně. „Protože máme model, že by Andrův stadion měl být spravován prostřednictvím Správy sportovních zařízení, bude úkolem akciové společnosti, aby hledala potenciální úspory, které by snížily rozdíl provozních ztrát,“ uvedl primátor.

Brzké ukončení jednání s městem uvítají zástupci klubu. Potvrdil to šéf fotbalové Sigmy Petr Konečný, který ale nechce nic uspěchat: „Spíš budeme preferovat jistotu, že se to povede, že ty materiály dokonale zpracujeme, aby byly pro zastupitele přijatelné, než že bychom preferovali maximální rychlost na úkor kvality, to určitě ne.“

Pokud město Andrův stadion koupí, pak ho podle současných dohod bude splácet zhruba 12 miliony ročně.

autor: min
Spustit audio