Město Potštát směňuje pozemky s vojenskými lesy. Jedná se o parkoviště, chodníky, ale i část hřbitova

24. květen 2019

Vedení Potštátu na Přerovsku se po letech jednání dohodlo s Vojenskými lesy a statky na směně majetku. Město díky tomu získá například část chodníků a cest, několik nevyužívaných bytových domů, ale taky nádvoří zámku a třetinu hřbitova. Na oplátku na armádu převede nevyužívanou lesní cestu a zbytek doplatí. Další peníze radnici budou stát opravy nově nabytého majetku. Zatím do něj investovat nemohla, protože nebyl její.

Hřbitova Potštát

Stojíme na parkovišti před potštátským zámkem. Je rozbité, plné děr. „Konečně jsme docílili směny pozemků s Vojenskými lesy a můžeme se pustit do oprav,“ říká nezávislý starosta Potštátu René Passinger. Do směny je zahrnuta i historická patrová budova v centru města a hrobová místa na místním hřbitově.

Hodnotu všech směněných nemovitostí znalci vyčíslili na dva a půl milionu korun. Potštát za ně vojákům dá městem nevyužívanou lesní cestu. "Souhlas zastupitelstva otevírá cestu k uzavření smluv. Předpokládáme, že by se tak mělo stát do čtrnácti dnů. Následně obec uhradí finanční plnění rozdílové ceny a bude podán návrh na vklad do katastru nemovitostí," potvrzuje mluvčí vojenských lesů Jan Sotona.

autor: kra
Spustit audio