Město Prostějov se dnes na schůzce pokusí urovnat spor se společností Remostav

16. listopad 2015

Roky trvající spor mezi Prostějovem a společností Remostav o pozemky na kraji města možná neskončí u soudu. Radnice na firmu podala celkem tři žaloby, dnes se ale obě strany na schůzce nařízené soudem pokusí najít společné řešení.

Společnost měla na koupených pozemcích stavět do roku 2012, plány ale nedotáhla do konce. Město ji zažalovalo o miliony korun, které údajně dluží na smluvních pokutách.

„V tuto chvíli se nacházíme v situaci, kdy soud zvolil institut mediace, což je vlastně advokát, mediátor, který obě strany posadí k jednomu stolu a bude se snažit hledat nějaké řešení,“ vysvětluje náměstek primátorky Jiří Pospíšil z hnutí PéVéčko.

Právě on společně se sociálnědemokratickou primátorkou města Alenou Raškovou za město jednání povede: „Budeme se snažit najít nějakou dohodu s tím, že máme od rady svolení předložit určitý návrh na uzavření tohoto sporu.“

Sporné pozemky radnice prodala Remostavu v roce 2007. Postavit na nich měla společnost lázeňský komplex, hotel a kongresové centrum.

Podmínkou prodeje bylo dokončení stavby do října 2012, což se ale nestalo. Remostav pak pozemky se souhlasem města převedl na jinou firmu, která na nich chtěla postavit multifunkční sportovní halu.

Ani to se ale nepovedlo. Poslední nabídkou byla stavba domova pro seniory, kterou ale město odmítlo.

Podle advokáta Remostavu Zdeňka Joukla bude chtít firma právě tuto možnost dnes znovu otevřít: „Společnost Remostav doufá, že se třeba na stůl vrátí ten projekt domu s pečovatelskou službou.“

Jako vhodné řešení sporu to vidí i opoziční zastupitel za TOP09 Aleš Matyášek: „Vzhledem k tomu, že ve městě je několik desítek, možná stovek neuspokojených žádostí po této službě, tak si myslím, že ta nabídka nebyla tak úplně od věci a že by na ni město mělo reagovat trochu jiným způsobem, než reagovalo.“

Město na společnost podalo celkem tři žaloby. Ty se týkají zaplacení smluvní pokuty, podpisu smluv a zástavního práva na pozemky. Také Remostav zažaloval město, a to o neplatnost závazku na postavení multifunkční haly.

„Ve čtvrtek v této věci proběhlo jednání před Okresním soudem v Prostějově, ten zatím v této věci nerozhodl, nicméně ani tuto žalobu na prvním jednání neodmítl,“ dodává Zdeněk Joukl.
Pokud by soud rozhodl ve prospěch Remostavu, zanikl by podle něj nárok města na smluvní pokuty.

autor: tas
Spustit audio