Městská policie v Šumperku nabízí středoškolákům stáže, slibuje si od toho větší zájem o volná místa

26. květen 2023 09:51

Jak posílit počet strážníků řeší řada samospráv v Česku. Zájemců o práci u městské či obecní policie není mnoho a obsadit volná místa bývá složité. I to je jeden z důvodů, proč městská policie v Šumperku zahájila tento měsíc pilotní projekt stáží pro středoškoláky. Její vedení doufá, že si díky tomu vychová budoucí strážníky.

Studentské stáže zkouší šumperská městská policie vůbec poprvé. Aktuálně na její služebnu dojíždí na praxi čtyři studenti středoškolských bezpečnostních oborů. Podle ředitele Martina Pelnáře je to nový způsob, jak oslovit možné budoucí uchazeče o práci strážníka.

„Stážisté, kterým se tady bude líbit, můžou být do budoucna naši strážníci nebo strážnice. Počítám s tím, že se buď sami – třeba za rok, za dva – přihlásí do výběrového řízení, anebo samozřejmě předpokládáme, že komunikují mezi svými vrstevníky o tom, co tady prožili, jaké to tady je a třeba to bude někoho inspirovat,“ uvádí Pelnář.

Potenciální strážníci musí splnit několik podmínek

Právě nedostatek vhodných zájemců řeší městská policie dlouhodobě. „Ta práce je fakt náročná. Ten člověk musí umět komunikovat, musí znát zákon, legislativu. Uchazeči často buďto neprojdou přes fyzické testy nebo nesplní podmínky, které od nich očekáváme anebo potom je velký kámen úrazu policejní psycholožka, která na závěr musí ten náš výběr potvrdit,“ dodává Pelnář.

Pokud se pilotní projekt studentských stáží osvědčí, chce ředitel městské policie s nabídkou praxí oslovit i další střední školy v okolí.

Jak pilotní projekt studenstkých stáží u městské policie probíhá? Co konkrétního si během nich studenti vyzkouší? Poslechněte si v přiloženém audiu výše.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio