Městské pozemky v průmyslové zóně v Jeseníku výrazně podraží. S nárůstem cen počítají nová pravidla prodeje, která schválili zastupitelé na svém posledním zasedání

26. červen 2019

Jeseničtí zastupitelé mění pravidla pro prodej pozemků v průmyslové zóně. Namísto dosavadních 50 korun investoři budou městu platit za metr čtvereční cenu danou znaleckým odhadem. Aktuálně odpovídá asi 350 korunám. Podle některých lidí ale mohou nově nastavené podmínky podnikatele odradit.

Změnu pravidel prodeje vyvolali u vedení města samotní podnikatelé. O jeden pozemek totiž projevila zájem trojice investorů. Jenže ani jeden ze záměrů nebyl prý moc přesvědčivý. „Všichni žádali o celou výměru 12 tisíc metrů čtverečních s tím, že by postavili halu o rozměrech 400 metrů čtverečních. Zastupitelům se nelíbil neefektivní využití plochy,“ upřesnila vedoucí oddělení majetku jesenické radnice Monika Nepejchalová.

A zastupitelé se nakonec rozhodli, že parcelu zatím neprodají. A namísto toho nastavili nová pravidla. Dlouhodobě byla podle místostarosty Tomáše Vlazla ze sdružení Jeseník srdcem špatná. „Tvorba pracovních míst v podstatě určovala cenu. Cena byla velmi nízká. Zájem podnikatelů nás přesvědčil o tom, že by bylo dobré pravidla změnit,“ říká Vlazlo.

Vedle navýšení ceny trvají zastupitelé i na dalších podmínkách. „Domnívám se, že město Jeseník by mělo nějak definovat, co se na jeho území děje,“ dodává Vlazlo.

Právě tyto podmínky ale kritizuje zastupitel David Raif ze sdružení pro Jeseník. Pozemky v areálu bývalých kasáren tak už pro některé podnikatele nebudou atraktivní. „Myslím, že ostatní podmínky, které tam zůstaly, budou lidi odrazovat,“ dodal Raif.

Například jeden z původních zájemců Daniel Večerka se těchto okolností poohlédne po jiné parcele. V průmyslové zóně chtěl stavět sídlo své firmy a sklady. „Cena se zvýší, ale podmínky nám stále kladou. Cena, která se zvedne během výběrového řízení o sedminásobek, mi nepřijde fér,“ říká Všetička.

Monika Nepejchalová je ale jiného názoru. „Myslím si, že ta cena je pořád velice výhodná,“ uzavírá Nepejchalová.

Jak moc ovlivní nová pravidla zájemce, to se uvidí už brzy. Pozemek, který změnu vyvolal, je totiž opět na prodej.

autor: aja
Spustit audio