Metodu Therasuit využívali kosmonauti, teď pomáhá klientům šumperského Pontisu

8. únor 2017

Je určená především nechodícím a obtížně se pohybujícím lidem. „Její výhodou je, že se klient ve speciálním obleku pohybuje ve vertikální poloze. Zlepšuje se tak jeho rovnováha a držení těla,“ říká fyzioterapeutka Lada Bušínová.

Autorka metody vyšla z výcviku kosmonautů, kteří tento oblek využívají při tréninku v kosmu, aby nedošlo ke ztrátě svalové hmoty. Snažila se pomoci svému dítěti postiženému dětskou mozkovou obrnou.

Klient nejprve přichází do kontaktu se sociálním pracovníkem. „Já se ptám na základní věci. Zjistím, co by uživatel přesně chtěl, jaký si vytýčil cíl, a pak konzultuji s fyzioterapeutem. Potřebujeme i lékařské vyšetření, abychom zjistili, jestli nejsou nějaké kontraindikace,“ říká Kamila Zárubová. Obě terapie se následně propojí.

Tady se užívá metoda Therasuit

Jde o hodně náročné cvičení, proto mu předchází přípravná uvolňovací půlhodinka. Zahřívají se svaly, masírují se končetiny. Klient se pak obleče do speciálního kosmického obleku, který tvoří čepice, vesta a kraťasy, kolenní podložky a přípojky pro ruce a nohy.

„Během tříhodinového cvičení mu jdou neustále informace do mozku,“ říká Lada Bušínová a dodává, že terapie je tří, čtyř týdenní.

Cvičením v Šumperku prošlo hodně uživatelů s vrozenými vývojovými vadami i dětskou mozkovou obrnou. Výsledky jsou vidět. Ke zlepšení dochází v chůzi, klienti vydrží mnohem déle ve stoji, začíná chodit s trekovými holemi.

Tady se užívá metoda Therasuit

Terapie Therasuit je vhodná pro klienty od tří do pětašedesáti let. „Soustředili jsme se na skupinu osob, která je ještě v produktivním věku. Chceme tyto lidi vrátit do života, třeba po mozkové příhodě,“ vysvětluje Kamila Zárubová.

Metoda není vhodná pro klienty s roztroušenou sklerózou, svalovou dystrofií, těžkou osteoporózou, nádorovými onemocněními nebo těžkými subluxacemi kloubů.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.