Mexické fazole = Exotika na českém talíři. Stačí rýže nebo dobré pečivo k nim a máte úžasný oběd
2.9. Vaříme s Habadějem
Fazole jsou výborným zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálních látek na jedné straně, na druhé obsahují velmi malé až mizivé množství tuků. Jsou oblíbené u vegetariánů, protože jejich výživová hodnota je poměrně vysoká. Lze je zařadit i v případě, že chceme snížit svoji hmotnost.
- 400 g červených fazolí v nálevu
- 5 rajčat
- 100 g kukuřice
- rajčatový protlak
- 2 paprikové klobásy
- 2 cibule
- česnek
- chilli paprička
- sladká mletá paprika
- sůl
- pepř mletý
- koriandr
Luštěniny jsou skvělá potravina! A fazole obzvlášť. Existuje jich spousta druhů, velikostí i barev, ale všechny jsou zdravé, plné bílkovin a navíc stojí pár korun. Vykouzlit z nich můžete opravdu báječné dobroty, které ocení všichni u stolu.
Chuť fazolí je příjemně neutrální, proto se dají kombinovat téměř s čímkoli. Výborné jsou třeba zeleninové polévky, které díky fazolím krásně zasytí a mohou fungovat i jako výborné hlavní jídlo. Parádní je i spojení s masem či uzeninami. Zkuste si je dnes udělat dušené s rajčaty podle našeho receptu.
Z fazolí můžete připravit i výtečné pomazánky a dokonce i dezerty!
Postup:
Na rozehřátém oleji zpěníme cibuli nakrájenou najemno a česnek na plátky, po chvíli přidáme na kolečka nakrájené klobásy, chilli papričku a orestujeme je.
Přidáme protlak, přisypeme papriku, zamícháme a přidáme fazole i s nálevem, pokrájená rajčata, kukuřici a za občasného míchání přivedeme k varu. Osolíme, opepříme a v případě potřeby zředíme trochou vody.
Na mírném plameni pak směs vaříme asi 10 minut. Před koncem vaření vmícháme lístky koriandru.
Hotové fazole můžeme podávat s rýží, ale stačí i čerstvé pečivo.
Naše rada při přípravě klasických fazolí:
Fazole zalejte alespoň dvojnásobným množstvím vody a přidejte lžičku jedlé sody, která poslouží jako změkčovač. Namáčejte minimálně přes noc. Vodu pak vylejte, přidejte čerstvou, pro snížení nadýmavosti můžete přidat bylinky jako je bazalka, saturejka, oregano, majoránka či libeček, které zároveň vylepší chuť.
Dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.