Mezi Klenovicemi na Hané a Čelčicemi Olomoucký kraj opravuje už podruhé za dvanáct let silnici, důvodem je enormní nárůst těžké nákladní dopravy

30. červenec 2020

Cestu z Prostějova do Klenovic na Hané v polovině června uzavřela rekonstrukce silnice. Olomoucký kraj do jejích oprav investuje desítky milionů korun. Podruhé za posledních dvanáct let. Jen o pár kilometrů dál, stejná silnice v Bedihošti, čeká na opravu podle starosty už více než čtyřicet let. Silničáři ale letos pouze vyfrézovali vyjeté koleje a přemalovali je dopravním značením. V plánu opravy zatím nemají.

„Bavíme se o úseku silnice druhé třídy Čelčice-Klenovice na Hané, poslední oprava probíhala v roce 2008,“ říká nezávislý starosta Klenovic na Hané Stanislav Cetkovský. Silnice podle něj rekonstrukci opravdu potřebovala, že bude nutná po tak krátké době ho ale překvapilo. „Jak se to říká, silnice byla v nevyhovujícím technickém stavu. Nelze, než doufat, že současná oprava bude řidičům sloužit déle než 12 let,“ dodává Cetkovský.

Jen o pár kilometrů dál se na Olomoucký kraj zlobí nezávislý starosta Bedihoště Jiří Zips. Stejná silnice druhé třídy totiž prochází i středem jeho obce. Na opravu už ale čeká desítky let. „Troufám si říct, že je to určitě víc než 45 let od poslední rekonstrukce. Od té doby se tady nic nedělo, snad jen nějaké zalepení děr a to je všechno,“ popisuje Zips. Po hlavním tahu směrem na Kroměříž podle něj projíždí tisíce aut denně. 

Za současné opravy úseku u Klenovic zaplatí Olomoucký kraj 30 milionů korun. „Důvodem oprav na části komunikace jsou značné poruchy, které jsou zapříčiněny enormním nárůstem dopravy za posledních 10 let,“ uvedla mluvčí Eva Knajblová s tím, že rekonstrukce je nutná, protože se v místě zvýšil počet projíždějících nákladních aut, se kterými při předchozích opravách hejtmanství nepočítalo.

„V minulosti zde bylo provedeno sčítání dopravy, ze kterého je patrný velký nárůst těžké nákladní dopravy. Zatímco v roce 2010 tudy projelo asi 584 těžkých vozidel za den, v roce 2018 už to bylo 888 těžkých vozidel za den,“ uzavírá Knajblová.

Silničáři v Bedihošti letos vozovku zbrousili. „To je celá oprava a zřejmě už k ničemu jinému nedojde,“ říká starosta. Mluvčí kraje potvrdila, že v tuto chvíli správa silnic nemá opravu průtahu obcí

autor: tas
Spustit audio