Mezi nejohroženější skupiny na trhu práce patří podle odborníků ženy po rodičovské dovolené

14. červenec 2016

Jakmile ženy odejdou na mateřskou dovolenou, nachází pak podle odborníků hůře práci. Stanou se na trhu práce takzvanou ohroženou skupinou. A platí to i v Olomouckém kraji, jak potvrzují příběhy z naší reportáže. Pokud ženy nejsou v kontaktu s bývalým zaměstnavatelem, mohou podle odborníků využít některý z rekvalifikačních kurzů.

„S malým dítětem mě nikdo nezaměstná. Navíc mám složitý obor, ve kterém je málo pracovních míst,“ popisuje v centru Olomouce Tereza, která je na mateřské s prvním dítětem.

A dodává: „Zatím jsem nic nesehnala. Vypadá to, že budu muset zkusit něco mimo obor. Zkouším najít nějaké rekvalifikační kurzy, zatím ale bez úspěchu, no.“

Stejný problém má podle analytika olomoucké pobočky Úřadu práce Jaroslava Mikšaníka řada dalších žen.

„Ženy po rodičovské dovolené jsou skupinou, na kterou bere úřad práce zvláštní zřetel a věnuje jí zvýšenou pozornost,“ říká.

Svou zkušenost popisuje i další maminka na mateřské dovolené Tereza: „Zaměstnavatelé nerespektují to, že jste matka. Nabídnou vám 15 – 18 tisíc, což je pěkné, to se dá uživit. Ale pracovat od šesti ráno do devíti večer, to je nereálné.“

Podle Mikšaníka je nejlepší udržovat kontakt s bývalým zaměstnavatelem. Pokud se to nedaří, nabízí úřad práce rekvalifikační kurzy.

„Pokud jsou na mateřské dovolené delší dobu, tak v úvahu připadají různé rekvalifikace a to jak z nabídky úřadu práce, tak v rámci zvolené rekvalifikace,“ dodává Mikšaník s tím, že takové kurzy úřad práce ženám zpětně proplatí.

autor: tas
Spustit audio