Mezinárodní Jantarová cyklostezka se rozšířila o nový úsek. Cyklisté v Olomouci už nemusí složitě přejíždět frekventovanou Hodolanskou ulici

10. červenec 2021

Cyklisté se dočkali v Olomouci další bezpečné trasy. Dělníci ve městě dokončili chybějící úsek mezinárodní Jantarové stezky. Dlouhý je téměř tři čtvrtě kilometru a má i jednu zvláštnost. Bezpečně kolaře převede přes nebo lépe řečeno pod frekventovanou Hodolanskou ulici.

Oblíbenou stezku okamžitě obsadily desítky cyklistů. Mezi prvními si ji vyzkoušel i olomoucký primátor Miroslav Žbánek z hnutí ANO. „Překonávání Hodolanské ulice, třeba s dětmi, bylo hazardování se životy,“ přirovnal primátor.

I podle cyklokoordinátora Stanislava Loserta je to jeden z nejdůležitějších úseků, který se aktuálně dostavěl. „Je to jedna z dvou nadregionálních stezek, které prochází Olomoucí. Tento úsek byl podle odečtů nejzatíženější, co se týče počtu cyklistů, kteří překonávali Hodolanskou ulici. Tímto se tomu křížení vyhnou. Jedou pod most a s autem ani s tramvají se nepotkají,“ popsal Losert. Konkrétně místem projede 2 800 cyklistů denně.

Stavba byla technicky náročná. „Vede podél řeky a poprvé jsme dělali cyklostezku pod mostem, kde byla na začátku podchozí výška cca 80 centimetrů až metr. Podkopávali jsme to až na 230 centimetrů, což je teď podjezdná výška pro cyklisty,“ potvrzuje Ladislav Moťka ze stavební firmy.

Město za poslední úsek Jantarové cyklostezky zaplatilo 3 miliony. Zbytek pokryjí státní dotace ve výši 6,3 milionu a krajské dotace téměř jeden a půl milionu korun.

autor: bam
Spustit audio