Mezinárodní přehlídka rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio v Olomouci odstartuje na apríla, tradiční festival bude plný novinek

25. březen 2019

To nejlepší z rozhlasové tvorby už popětatřicáté představí přehlídka Prix Bohemia Radio. Už počtvrté bude festival hostit Olomouc. A počtvrté se čestné prezidentské funkce ujala herečka Hana Maciuchová.

„Jsem velmi ráda za vazbu Olomouce a Prix Bohemia Radio,“ říká čestná prezidentka festivalu Hana Maciuchová.

Novinkou je termín festivalu. Místo prvního jarního dne, první duben. To kvůli teplejšímu počasí. Kvůli vývoji technologií bude další novinkou festivalu soutěžní kategorie Multimédia „Kategorie si klade za cíl představit nejzajímavější zahraniční i české projekty, které posouvají hranice ve využívání moderních technologií a ukazují nové možnosti ve vnímání zvukového obsahu,“ říká ředitel festivalu Prix Bohemia Radio Josef Podstata. Připomeňme i soutěžní kategorie, které už jsou stálicemi v programu - Dokument, Drama a Reportáž.

Vedle poslechů finálových soutěžních pořadů návštěvníci vyhledávají doprovodný program. Letos nabídne například Dejvické divadlo s představením Dabing street. Podle ředitele Podstaty bylo vyprodané během prvních tří minut. Předcházet mu bude veřejná debata s názvem Kam s nimi? Aneb O vulgarismech ve vysílání. „Je zajímavé, že třeba členové Rady pro rozhlasové a televizní vysílání nepřijali pozvání na tuto besedu,“ dodává Podstata.

Při slavnostním zahájení festivalu uvede generální ředitel Českého rozhlas René Zavoral další významnou osobnost do Síně slávy. Na závěr ve čtvrtek 4. dubna si vítězové soutěže jednotlivých kategorií převezmou ocenění a prezident Herecké asociace Ondřej Kepka také předá Cenu Thálie za nejlepší rozhlasový herecký výkon.

autor: bam
Spustit audio