Mezinárodní tým kovářů v čele s italským mistrem vyrábí pro Helfštýn novou kinetickou skulpturu

23. srpen 2018

Bude asi tři metry vysoká a osm metráků těžká, bude mít celkem deset ramen a stane se dominantou druhého nádvoří Helfštýna na Přerovsku. Řeč je o kovové plastice italského mistra Roberta Magniho. Pojmenoval ji Vlna a v rámci kovářského fóra ji právě dokončuje v kovárně středověkého hradu společně s mezinárodním týmem.

„Vlna je pro mně důležitá. A to z toho důvodu, že pokaždé přinese něco nového a starého odnese. Inspiruje mě a je to taková hra s materiálem a myšlenkou,“ vysvětluje mi před hradní kovárnou mistr Roberto Magni.

Kolem nás leží různě zprohýbané těžké kovové pláty. Celá plastika bude kinetická a jednotlivé části by měl rozechvívat i slabý vítr. Magniho pomocníci se teď jednotlivé pláty snaží smontovat. „Plastika bude velká. Přáním kastelána proto bylo, aby šla rozmontovat na více dílů. Teď je právě skládáme,“ dodává mistr.

Mluví spolu italsky

„Ukrajinec, Rus, Francouz, Čech a dva Italové,“ František Bláha mi představuje tým, který pomáhá plastiku vyrobit. Jejich společnou řečí je italština. „Je to velice zajímavé, je to velká zkušenost, dorozumět se mezi sebou. Ale tím, že se i kamarádíme, tak nám to nedělá problém,“ dodává.

Umělecký kovář Egor Bavykin v průběhu léta objíždí všechna setkání uměleckých kovářů na světě. Tady na Helfštýně nejen vystavuje svá díla, ale mohl přiložit i ruce k dílu. „Můj přítel Roberto mně požádal, jestli bych mu s výrobou plastiky pomohl. S radostí jsem přijal, je to pro mně velká čest,“ říká kovář.

Kovová Vlna se stane dominantou druhého nádvoří hradu Helfštýna

Kastelán Jan Lauro pro Vlnu už vybral nejvhodnější umístění. „S největší pravděpodobností bude osazena na rohu takového hliněného valu, kterému tady všichni familiárně říkají wimbledon, protože je tam největší potenciál, že se tam ty větry budou točit, a tím pádem by se to dílo mělo nejvíc hýbat právě v tomto prostoru,“ uvedl Lauro.

Kováři své hotové dílo představí návštěvníkům Helfštýna už v sobotu, kdy na kovářské fórum volně naváže mezinárodní setkání uměleckých kovářů Hefaiston. Na hrad i letos zamíří na 500 účastníků.

autor: kra
Spustit audio