Michal David: Na varhany mě učila hrát matka představená v klášterní škole

8. červen 2020

Hitmaker Michal David slaví letos šedesáté narozeniny a zároveň čtyřicet let působení na hudební scéně. Své první album začal natáčet 8. června 1980 v legendárním studiu A v karlínské budově Českého rozhlasu. Proto mu dnešní pozvání do pořadu Xaver a host přišlo více než symbolické.

Zpěvák, skladatel a hudební producent Michal David vydal už šestnáct sólových alb. Řada jeho písní se zařadila mezi hity, některé z nich dokonce mezi megahity. Své první album natočil v karlínské budově Českého rozhlasu ve studiu A. Dnes se shodou okolností v téže budově opět ocitl: „Posluchači tomu snad nebudou ani věřit, ale před čtyřiceti lety, tedy 8. června 1980, jsem tady ve studiu A začínal natáčet svoje úplně první album. A vy si mě pozvete přesně na to samé datum. To je asi osud,“ svěřil se Michal David Xaverovi.

Letošní rok je pro Michala Davida celý ve znamení kulatých výročí. Kromě čtyřiceti let působení na naší hudební scéně oslaví také 14. července své šedesáté narozeniny. Fanoušci je mohou oslavit spolu s ním ve velkém stylu, a to na dvou narozeninových koncertech v pražské O2 areně. Plány oslav mu zatím změnila současná epidemiologická situace. Koncerty měly proběhnout už v červnu, ale musely být přesunuty na září. Michal David doufá, že v té době už se uskuteční, počítá ale se vším: „Zatím jsou plánované termíny 29. a 30. září, ale jestli opravdu budou, to zatím úplně přesně také nevíme. Všechny plány se změnily,“ říká. Zpěvák by byl moc rád, aby na koncerty mohli přijet i pozvaní zahraniční hosté, ale pokud by to ještě nebylo možné, má připraveno několik překvapení. A na obou narozeninových koncertech samozřejmě zazní jeho největší hity.

Dlouhá noc

Hudebních hitů napsal a složil Michal David desítky, některé sám, další ve spolupráci s jinými umělci. Stane se, že když píše písničku, tak už dopředu ví, že to bude hit? „To se stává, někdy si ale člověk myslí, že to bude ta pecka největší, ale ona je to potom jenom řadovka. Naopak u psaní písničky Dlouhá noc, kterou zpívá Helena Vondráčková, mě vůbec nenapadlo, že se z ní stane hit. Říkal jsem si, no je to písnička pro Helenu na album. A nakonec se z ní stal dokonce megahit, dostala několik cen a já jsem jí měl hotovou za dvacet pět minut. To člověk prostě nepochopí,“ přibližuje skladatel.

Láska k Itálii

Ve svém repertoáru má Michal David i řadu písní italského původu a někteří italští umělci jako například Drupi patří mezi jeho přátele. Svého času dokonce uvažoval o hudební kariéře právě v Itálii, ale tu mu znemožnil minulý režim. Nedostal ani povolení zpívat italskou píseň na Eurovizi.

Osobní vztah k Itálii má Michal David od mala. Trávil zde se svojí rodinou Kludských část dětství a studoval v internátní škole. Vlastně ho vychovávaly jeptišky, protože to byla klášterní škola. Vzpomíná na ni ale velmi rád: „Byly tam na nás moc hodné. Já jsem se tam zhlédnul ve školní kapli, kde jsme každou neděli měli mši, ve varhanách. A matka představená mě na ně začala učit hrát.“ Později Michal David studoval hru na varhany na pražské konzervatoři a založil jazzové kvarteto. Tehdy ještě netušil, že se za několik let přidá ke skupině Kroky Františka Janečka a odstartuje tak svoji hvězdnou kariéru.

Letošní rok oslav pracovního i soukromého výročí si sice původně Michal David představoval trochu jinak, ale pracovat a vymýšlet nové písně i projekty nepřestává. Už nyní prozradil, že uvažuje o napsání nového muzikálu Troja a chystá Koncerty pro tisíc. Pokud vás zajímá, kdy se na Koncerty pro tisíc můžete těšit, poslechněte si záznam pořadu.    

Spustit audio