Milá i drsná krajina skrývá chatu Heinricha Himmlera i pověst o čertovi

25. květen 2014

„Vesnice Milkov má název podle osobní ho jména Milek – což znamená milý člověk. Zdejší kraj je také velmi milý, vzhledem k nadmořské výšce nad 500 m.n.m., ale drsný“, říká na úvod dalšího povídání o památkách, krajině a jejich příbězích historik Ján Kadlec.

Přímo v obci příliš mnoho památek nenajdeme. Tou největší je kaple sv. Jana Nepomuckého postavená asi v druhé polovině 19. století. Dříve se v ní konaly mše dvakrát ročně. Dále tu stojí tři kamenné kříže. Kamenný kříž u polní cesty do Luké najdeme na travnatém svahu, nedaleko kravína. Můžeme si na něm prohlédnout lidově ztvárněný reliéf Panny Marie Bolestné s mučícími nástroji.

V blízkém lese, severně od obce směrem k Blažovu stojí lovecká chata, postavená v letech 1940 – 1943 pro říšského velitele SS Heinricha Himmlera, kterému Hitler věnoval Bouzovské panství s hradem a lesy. Jde o dřevěný srub s podzemním bunkrem. Sám Himmler ovšem chatu nenavštívil. Dnes ji využívají myslivci, konají se tu i silvestrovská setkání.

Milkov - Himmlerova chata

Ze zdejšího rodu pochází Karel Slavíček (1876 – 1954) – vlastenec a knihař zvaný olomoucký Kramerius, který napsal pod pseudonymem Miloš Milkovský například knížku s názvem „Starý palač“. Jde o vzpomínky na dětství a pálení vápna.

Ke zdejším lesům se váže také pověst o čertovi, který se zjevil dvěma houbařům. Více se dozvíte v cyklu Němí svědci historie v pondělí 26. května.

autoři: Ján Kadlec , Aleš Spurný
Spustit audio