Milionový dluh za spolek Prostějov olympijský má zaplatit město, kraj a tenisový klub

17. duben 2019

Téměř dvacet milionů korun ze své půjčky plánuje do konce června splatit spolek Prostějov olympijský. Peníze si půjčil na stavbu Národního sportovního centra v Prostějově. Úhradu si mezi sebou mají rozdělit členové spolku. Těmi jsou Olomoucký kraj, město Prostějov a tenisový klub sportovního manažera Miroslava Černoška. Právě ten bezúročnou půjčku spolku dříve poskytl. Na základě ústní dohody.

„Půjčka byla ve výši 23 milionů korun. Byla to bezúročná půjčka, takže neměla žádné příslušenství. Byla od tenisového klubu, jejím garantem byl pan docent Černošek,“ shrnul hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk z hnutí ANO. Zástupci spolku Prostějov olympijský, ve kterém je kromě hejtmanství také město Prostějov a zmíněný Tenisový klub se domluvili, že půjčku do konce června splatí.

„Z půjčky jsme splatili 4 miliony korun z účtu našeho spolku. Zbývajících 19 milionů korun jsme se rozhodli splatit v poměru: Olomoucký kraj 7 milionů korun, město Prostějov 6 milionů korun a Tenisový klub dalších 6 milionů korun,“ přibližuje hejtman.

Půjčku, která byla uzavřena ústně, si spolek v minulosti vzal proto, že mu byla pozastavena státní dotace. Později ministerstvo školství vyhlásilo dotační program zaměřený na národní sportovní centra a dotace obnovilo. Půjčku i stavbu centra kritizovala od začátku například prostějovská opozice. „Nám bylo řečeno, že město spolku pouze zapůjčí pozemky a jinak nás to nebude nic stát. Myslím, že je to jakési logické vyústění. Od začátku jsem proti. Jsem přesvědčena, že bude diskuse,“ uvedla opoziční zastupitelka hana Naiclerová ze Změny pro Prostějov. Splacení dluhu teď musí podle hejtmana schválit zastupitelstva.

„Olomoucký kraj bude schvalovat na zastupitelstvu Olomouckého kraje, město Prostějov na zastupitelstvu města Prostějova a Tenisový klub na valné hromadě klubu,“ vysvětluje Okleštěk. Mluvčí tenisového klubu Tomáš Cibulec na dotaz Českého rozhlasu, jestli společnost na splacení dluhu tlačila, neodpověděl. Pouze uvedl, že všechny kroky týkající se půjčky byly řešeny dohodami na zasedání představenstva spolku. Prostějovští radní doporučují zastupitelstvu dluh splatit, uvedla to mluvčí města Jana Gáborová. „Tato částka by šla z rozpočtové rezervy rady,“ uzavírá Gáborová.

Krajské zastupitelstvo rozhodne 29. dubna, to prostějovské o den později.

autor: tas
Spustit audio