Ministerstvo vnitra rozjíždí nový registr kol. Speciální mikrotečky mají ochránit kola proti krádeži

25. říjen 2016

Novou bezplatnou službu nabízejí cyklistům strážníci Městské policie. Na jejich kola aplikují takzvanou syntetickou DNA. Mikrotečka je normálně neviditelná a umožňuje stoprocentní ztotožněnní kola.

Upozorňuje na to nálepka na rámu kola, která by měla zloděje odradit. Jen v Olomouckém kraji se do projektu dosud zapojila dvě města. Jedním z nich jsou Hranice na Přerovsku.

Vojtěch Novotný přijíždí na svém kole na služebnu městské policie v Hranicích: „Už mi nějaké ukradli, tak jsem si toto koupil ze zastavárny.“

Žádost o registraci kola s ním sepisuje strážník Radek. Rám kola, kliky, sedlovku i náboje potírá speciálním lakem.

„Nanáším syntetickou DNA, kde jsou malé čárové kódy, které se po přiložení lupy dají přečíst. Zloděj by měl poznat, že je kolo očipované. Je navíc označeno nálepkou Chráněno městskou policií. To samotné už by ho mělo od krádeže odradit,“ vysvětluje.

Za dva měsíce si v Hranicích nechala svá kola očipovat necelá stovka lidí.

„Osobně jsem si myslel, že o to bude mnohem větší zájem. Hlavně u těch majitelů kol, kteří bydlí v panelových domech a mají společné sklepní prostory a to riziko ztráty je tam mnohem větší. Chodí ale hodně lidí, kteří mají nová elektrokola,“ dodává strážník Radek.

„Působí to preventivně. V případu nálezu kola je možné to kolo identifikovat nebo ho samozřejmě i u nějakého pachatele nalézt,“ chválí systém velitel strážníků hranické městské policie Miroslav Mann.

Je přesvědčený, že kola se ve městech budou krást dále. Těch, co jsou označená, ale prý bude minimum.

autor: kra
Spustit audio