Ministr kultury jmenoval svým náměstkem Aloise Mačáka. V minulosti ho vyšetřovala policie

Náměstkem ministra kultury se stal Alois Mačák. Do vysoké politiky se vrací po třech letech. Bývalý náměstek olomouckého hejtmana a prostějovský radní za ČSSD v roce 2015 rezignoval na své veřejné funkce kvůli podezření z přijetí finančního daru od soukromých firem. Policie pochybení neprokázala a případ odložila.

„Pan Mačák dlouhodobě spolupracuje s odbory a bude posilou týmu právě pro jednání s tripartitou,“ oznámil ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD prostřednictvím tiskové zprávy důvod, proč jmenoval náměstkem právě svého spolustraníka Aloise Mačáka. „Toto téma už nechceme komentovat,“ dodal po telefonu.

Jméno nového náměstka je v regionální politice spojené s kauzou přijetí darů od soukromých firem. Podle Staňka policie případ uzavřela a pochybení Aloise Mačáka nenašla. „Podle mého názoru není důvod se k tomu vůbec vracet, pan Mačák se ničeho nedopustil a tím, že na ty funkce rezignoval, chtěl předejít nějakým spekulacím,“ uvedl Staněk.

Bývalý náměstek olomouckého hejtmana rezignoval na všechny své veřejné funkce v roce 2015, když vyšlo najevo, že mu na účet přišlo více než milion korun od soukromých firem. Spolu s ním kvůli stejnému problému rezignoval i tehdejší primátor Prostějova za ČSSD Miroslav Pišťák.

Politolog: Uvidíme, jak to ustojí

„Konkrétně toto jmenování Aloise Mačáka je poněkud překvapivé, protože ministr Staněk tím v podstatě dává zadarmo potenciální munici svým politickým soupeřům,“ myslí si olomoucký politolog Karel Páral.

Aloise Mačáka se Českému rozhlasu nepodařilo telefonicky kontaktovat a na SMS nereagoval.

„Teď ukáže budoucnost, jak ministr, tak jeho náměstek budou schopni toto politicky ustát. V tomto případě mám pocit, že je to od ministra Staňka krok dosti riskantní,“ dodává politolog.

Alois Mačák se pokusil do politiky vrátit už v roce 2016, tehdy ho ale právě kvůli kauze s přijetím darů jeho domovská ČSSD odmítla zapsat na kandidátní listinu do krajských voleb.

autor: tas
Spustit audio