Ministr školství Josef Dobeš dnes navštívil Olomouc

12. květen 2011

Okolo 3 tisíc středoškoláků v republice už má za sebou ústní část státních maturit. Zkoušku z dospělosti absolvovali také studenti dvou tříd prestižního Slovanského gymnázia v Olomouci. Na jejich dnešní zkoušení se přijel podívat ministr školství Josef Dobeš.

Gymnazisty teď čekají písemné zkoušky. Výsledky státních maturit budou znát až ve druhé polovině června, v některých případech až po přijímacích zkouškách na vysoké školy. Tento fakt mnozí studenti i jejich profesoři vnímají jako nelogický.

První zkušenosti ze státních maturit postupně vyhodnocuje také ministr školství Josef Dobeš. Ten dnes na Slovanském gymnáziu uvedl, že do příštího školního roku dojde u státních maturit k několika změnám.

Státní maturity budou podle ministra školství skládat středoškoláci od příštího roku dříve a v opačném pořadí. Studenti začnou písemnými zkouškami už v dubnu, v květnu budou následovat zkoušky ústní. Důvodem jsou především problémy s přijímacími zkouškami na vysoké školy. Ačkoliv se někdy konají už na přelomu května a června, studenti se letos budou moci prokázat maturitním vysvědčením až 20. června.

autor: kor
Spustit audio